Pirohy

Bezlepkové pirohy na sladko

Autor receptu: novalim

Máte radi sladké jedlá? Čo by ste povedali na bezlepkové pirohy na sladko? S makom a slivkovým lekvárom sú priam neodolateľné.* Pripravte si s nami dnes toto sladké jedlo z múky Promix UNI.

4
porcie
60 minút
príprava
27 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a potom ošúpeme. Pretlačíme ich alebo najemno nastrúhame na pomúčenú dosku.
  2. Pridáme preosiatu múku Promix UNI, vajce aj soľ a ručne vypracujeme cesto. Ak sa nám zdá, že sa cesto nespája dobre, môžeme ešte pridať 1 vajce alebo žĺtok.
  3. Hotové cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a okrúhlou formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska. Do stredu každého kolieska dáme slivkový lekvár, preložíme na polovicu a okraje spojíme rukou (najľahšie sa pirohy robia so špeciálnou zatváracou formičkou, ktorá urobí aj pekné okraje).
  4. Varíme vo vriacej osolenej vode a občas premiešame varechou, aby sa neprilepili na dno hrnca. Bezlepkové pirohy sú hotové dve-tri minúty potom ako vyplávajú na povrch. Posypeme ich makom, práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.