Bezlepkové pečivo

Autor receptu: zuzananoskova

Recept na celiatické rožky som vyskúšala tento http://varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-zemle-a-rozky-fotorecept/10357-recept.html , ale už po párkrát sme ho aj s kamarátkou vylepšili. Pečivo je výborné a pochutnajú si určite aj neceliatickí priatelia ;-)

6
porcií
70 minút
príprava
30 minút
na 50-200 °C

Postup

  1. Rúru zapneme na 50°C.
  2. Z vody a droždia zarobíme kvások. V mise zmiešame múku so soľou, prilejeme olej a kvások a zamiesime cesto. Cesto je, podľa mňa, veľmi pohodové, výborne sa s ním pracuje. Vymiesené cesto odložíme v mise prikryté utierkou do rúry podkysnúť na 30 minút. PS: tentokrát som do cesta pridala aj mleté chilli a olej som použila olivový s citrónom.
  3. Cesto po vykysnutí v rúre. Je naozaj hebučké, výborné.
  4. Vyberieme z misy, jemne premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých častí (v tvare akom chceme). Niekedy urobím rohlíky (ako teraz) inokedy žemle. Potrieme cícerovou zmesou (cícerová múka rozmiešaná s vodou) = je bezlepková a môžu ju aj ľudia, ktorí sú alergickí na vajcia ;-) , posypeme posýpkou podľa chuti a opäť pretrieme cícer.zmesou a dáme do rúry stále ešte na 50°C na polhodinu.
  5. V rúre necháme rohlíky ešte podkysnúť 30 minút. Takto vyzerajú po 30 minútach podkysnutia :-) Pečivo z rúry NEVYBERÁME!, vybrala som ich len kvôli fotografii ;-)
  6. Po polhodine pridáme stupne na 200°C a necháme v nej upiecť 30 minút. Vyberieme a prikryjeme utierkou, prípadne preložíme na mriežku a prikryjeme utierkou, aspoň na 20 minút. Foto hneď po upečení ;-)
  7. Z boku...
  8. Tri druhy posýpky...
  9. Prierez :-) Pečivo je křupavé a vnútri ako bavlnka, samozrejme, keď je ešte čerstvé ;-)