Bezlepkové pečené šišky

Bezlepkové pečené šišky (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

Šišky nemusia byť len vysmážané, vyskúšajte pečené.

12
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé urobíme kvások z 1 dl vlažného mlieka, 1 kl cukru a nadrobeného droždia. Do misky nasypeme múku, soľ, cukor a žĺtky, prilejeme rozpustené maslo, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko. Spracujeme cesto buď ručne alebo mixérom, ale lepšie je ručne.
  2. Cesto zakryjeme fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 40 minút. Cesto sa zdvojnásobí.
  3. Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a jemne rozvaľkáme ale neposýpame, iba valček vygúľame v múke. Hrúbka asi 1,5 cm.
  4. Vykrajovátkom urobíme kolieska.
  5. Na niektoré dáme džem a zakryjeme druhým kolieskom, ale vrchnou stranou k džemu, aby sa nám dobre dalo cesto spojiť.
  6. Okraje pospájeme, cesto je redšie a dobre tvarovateľné.
  7. V ruke vyhladíme...
  8. Položíme na papier na plech, ničím nepotierame a dáme piecť na 190 °C asi 15 minút, aby chytili farbu.
  9. Horúce potrieme maslom...
  10. ...a posypeme práškovým cukrom.
  11. Dobrú chuť