Bezlepkové pečené šišky
Bezlepkové pečené šišky (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Šišky nemusia byť len vysmážané, vyskúšajte pečené.
12 porcií |
120 minút príprava |
15 minút na 190 °C |
Postup
- Ako prvé urobíme kvások z 1 dl vlažného mlieka, 1 kl cukru a nadrobeného droždia. Do misky nasypeme múku, soľ, cukor a žĺtky,
prilejeme rozpustené maslo, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko. Spracujeme cesto buď ručne alebo mixérom, ale lepšie je ručne.
- Cesto zakryjeme fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 40 minút. Cesto sa zdvojnásobí.
- Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a jemne rozvaľkáme ale neposýpame, iba valček vygúľame v múke. Hrúbka asi 1,5 cm.
- Vykrajovátkom urobíme kolieska.
- Na niektoré dáme džem a zakryjeme druhým kolieskom, ale vrchnou stranou k džemu, aby sa nám dobre dalo cesto spojiť.
- Okraje pospájeme, cesto je redšie a dobre tvarovateľné.
- V ruke vyhladíme...
- Položíme na papier na plech, ničím nepotierame a dáme piecť na 190 °C asi 15 minút, aby chytili farbu.
- Horúce potrieme maslom...
- ...a posypeme práškovým cukrom.
- Dobrú chuť