Bezlepkové osie hniezda (fotorecept)

Autor receptu: mirkatarby

Vždy keď má naša malá bezlepkáčka v škôlke múčny obed musím priniesť náhradu.Tak nech zajtra deckám nezávidi koláčiky...Už som jej ich pár pojedla, sú výborne.

24
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru (cukor rozpustíme v mlieku) a rozdrobeného droždia. Necháme odstáť 5 min.
  2. Do misky pridáme preosiatú múku (môže byť aj iná svetlá bezlepková, ale z tejto je to isté, že cesto vyjde), štipku soli, roztopené maslo, vajíčko.Pridáme kvások a zamiesime cesto. Najlepšie to ide ručným mixérom s nástavcami na kysnuté cesto. Miesime na vysokých obrátkach 5 min. Cesto by malo trochu odchádzať od misky, hoci je veľmi lepkavé.
  3. Dáme vykysnúť na teplé miesto na 20-30 minút. Cesto zdvojnásobí objem.
  4. Pracovnú dosku pomúčime, dáme cesto, rozdelíme na polovice. Každú ešte vypracujeme rukami, aby bolo menej lepkavé. Valčekom urobíme plát asi 1 cm hrubý, ten potrieme roztopeným maslom. Posypeme škoricovým cukrom, ktorý sme si urobili z trstinového cukru a škorice. Druhý plát som ešte posypala postrúhanou čokoládou.
  5. Urobíme závin, ktorý porežeme na kolieska hrubé asi 2 cm. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  6. Dáme do vyhriatej rúry piecť na 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť, hneď si pochutnáme, lebo najlepšie sú čerstvé. Ostatné čo najskôr zamrazíme, aby nestihli stvrdnúť.