Bezlepkové osie hniezda (fotorecept)
Autor receptu: mirkatarby
Vždy keď má naša malá bezlepkáčka v škôlke múčny obed musím priniesť náhradu.Tak nech zajtra deckám nezávidi koláčiky...Už som jej ich pár pojedla, sú výborne.
24 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru (cukor rozpustíme v mlieku) a rozdrobeného droždia. Necháme odstáť 5 min.
- Do misky pridáme preosiatú múku (môže byť aj iná svetlá bezlepková, ale z tejto je to isté, že cesto vyjde), štipku soli, roztopené maslo, vajíčko.Pridáme kvások a zamiesime cesto. Najlepšie to ide ručným mixérom s nástavcami na kysnuté cesto. Miesime na vysokých obrátkach 5 min. Cesto by malo trochu odchádzať od misky, hoci je veľmi lepkavé.
- Dáme vykysnúť na teplé miesto na 20-30 minút. Cesto zdvojnásobí objem.
- Pracovnú dosku pomúčime, dáme cesto, rozdelíme na polovice. Každú ešte vypracujeme rukami, aby bolo menej lepkavé. Valčekom urobíme plát asi 1 cm hrubý, ten potrieme roztopeným maslom. Posypeme škoricovým cukrom, ktorý sme si urobili z trstinového cukru a škorice. Druhý plát som ešte posypala postrúhanou čokoládou.
- Urobíme závin, ktorý porežeme na kolieska hrubé asi 2 cm. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Dáme do vyhriatej rúry piecť na 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť, hneď si pochutnáme, lebo najlepšie sú čerstvé. Ostatné čo najskôr zamrazíme, aby nestihli stvrdnúť.