Hruškové koláčiky

Bezlepkové obrátené koláčiky s hruškami

Autor receptu: novalim

Tieto efektné jednoduché koláčiky bez lepku vás úplne očaria. Hrušky v kombinácii s javorovým sirupom a domácim lístkovým cestom bez lepku sú jednoducho neodolateľné.* Bezlepkové lístkové cesto si jednoducho a rýchlo pripravíte z našej zmesi Promix UNI. Upečte si tieto chutné koláčiky a vyjedať ich môžete aj rovno z formičiek. Dobrú chuť.

60 (+ chladenie cest minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
  2. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 0,5-1 cm a tartaletkovou formičkou s priemerom asi 10 cm vykrajujeme kolieska. Formičky vymažeme maslom a do každej nalejeme 4 ČL javorového sirupu.
  3. Umyté hrušky zbavíme jadrovníkov a šupky a nakrájame na kolieska. Do každej pripravenej formičky dáme 3 hruškové kolieska, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. Každý koláčik prikryjeme vykrojeným kolieskom z cesta, ktorého povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Cesto popicháme vidličkou, aby mala kadiaľ unikať para.
  4. Formičky poukladáme na plech a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme do zlatista asi 30 minút na 180 °C, až kým je povrch mierne chrumkavý. Po upečení necháme vychladnúť vo formičkách a potom opatrne vyklopíme. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
  5. TIP: Tieto koláčiky sa môžu podávať aj vyklopené alebo aj ponechané vo formičkách.