Bezlepkové madlenky

Bezlepkové madlenky z bielkov

Autor receptu: novalim

Aj vám niekedy po pečení ostanú v chladničke bielky a vy neviete, čo s nimi? V takomto prípade sa vám zíde náš recept na bezlepkové madlenky z bielkov.* Lahodné minipečivká, ktoré padnú dobre ku káve ale aj na raňajky, či prilepšenie na desiatu.

40 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava receptu na bezlepkové madlenky je pomerne jednoduchá a nepotrebujeme k nej žiadne špeciálne náradie. Začneme s bielkami. Bielky s mliekom dáme do misy a metličkou ich premiešame (netreba šľahať). Stačí iba toľko, aby sa obe prísady prepojili.
  2. Sypké prísady – ryžovú múku Novalim, kokosovú múku, kypriaci prášok bez lepku a soľ – preosejeme, pridáme kryštálový a vanilkový cukor a spolu všetko premiešame. Na tieto suché prísady dáme zmäknuté maslo a rukami hmotu rozdrobíme tak, aby sa maslo zapracovalo do múky a vzniklo nám niečo ako mrvenička. Na celé toto nalejeme mliekovo-bielkovú tekutinu a metličkou miešame, kým sa prísady neprepoja a nevznikne hustá ale stále tekutá zmes.
  3. Cesto na bezlepkové madlenky nalejeme do maslom alebo tukom vytretých a ryžovou múkou vysypaných formičiek na madlenky (silikónových alebo kokových). Madlenky pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 12 minút, kým sa nesfarbia do bledožlta a ich okraje sa nezačnú sfarbovať dozlatista.
  4. Po dopečení ich opatrne vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť. Podávame ich posypané práškovým cukrom a kokosovou múkou alebo strúhaným kokosom.