Bezlepkové lokše

Bezlepkové lokše s makom a so slivkovým lekvárom

Autor receptu: novalim

Ako sa vraví - domáce sú domáce. Aj lokše. Chcete mať aj vy možnosť pripraviť si zemiakové domáce lokše a bez lepku? Máme pre vás riešenie.* Naša nová zmes na bezgluténové lokše v prášku vám to umožní. Stačí pridať vodu, zmiešať a môžete vaľkať. Jednoduchá príprava a zemiaková chuť vás ihneď očaria. Fantázii pri plnení lokší sa medze nekladú. My sme ich naplnili klasikou - makom a slivkovým lekvárom.

10
porcií
45-50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do väčšej misy vsypeme zmes na bezlepkové lokše. Postupujeme podľa návodu na obale a pridáme vodu. Najprv v mise vareškou premiešame a keď je cesto už kompaktné, prenesieme ho na pomúčenú pracovnú dosku. Pokračujeme v ručnom miesení, až kým vznikne hladké, na povrchu nelepivé cesto.
  2. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých dielov a z každého vytvarujeme malý bochník. Postupne každý zvlášť rozvaľkáme na približný tvar kruhu s priemerom asi 20-25 cm. Na plytkej panvici rozpálime oheň, potom stiahneme teplotu a po jednej pomaly opekáme lokše dozlatista z každej strany, kým sa vytvoria bubliny. Panvicu opätovne potierame troškou oleja pred každou ďalšou lokšou. Hotové lokše pofŕkame vlažnou vodou, aby si udržali vláčnosť.
  3. Pomletý mak zmiešame s cukrom. Ešte teplé lokše natierame najprv slivkovým lekvárom, posypeme makom a zrolujeme. Povrch môžeme ešte poprášiť opäť makom a cukrom.