Bezlepkové briošky

Bezlepkové kváskové briošky

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na rozkvas vložíme do misky, premiešame vareškou a prikryté necháme 12-15 hodín pri izbovej teplote kvasiť. Ideálne je rozkvas pripraviť večer, aby sme ráno mohli pokračovať.
  2. Hotový rozkvas zmiešame s Bakery mix, cukrom, vanilínovým cukrom, vlažným mliekom, rozpusteným maslom a soľou. V kuchynskom robote vymiešame nelepivé cesto. Do hotového cesta nakoniec vareškou vmiešame čokoládové kúsky. V mise necháme prikryté cesto oddychovať cca 4 hodiny. Musí zväčšiť objem!
  3. Na dosku posypanú ryžovou múkou Liana preložíme cesto, premiesime a rozdelíme na 7 častí. Každú časť vytvarujeme na valec dlhý 20-25 cm a zmotáme do uzlíka alebo kolieska podľa toho aký tvar briošky chceme. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté necháme kysnúť 3 hodiny. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celým makom.
  4. Rúru vyhrejeme aj s plechom na záparu na 210 °C. Vložíme briošky, do spodného plechu nalejeme 2,5 dcl vriacej vody a pečieme 10 minút. Následne plech so záparou vyberieme, teplotu znížime na 185 °C a dopečieme ešte 20-25 minút. Upečené briošky necháme vychladnúť.