Krupicové guľky

Bezlepkové krupicové guľky s čokoládou

Autor receptu: novalim

Stará viedenská kuchyňa ponúka rôzne dobroty v podobe sladkých jedál. My sme na jej obraz navarili výborné bezlepkové krupicové guľky plnené čokoládou.* Toto sladké múčne jedlo nám všetkým chutilo a veru, neostala ani jedna nazvyš. Vyskúšajte si ich uvariť aj vy. Možno si práve dnes dáte na obed sladké jedlo, ktoré je zároveň sýtym dezertom.

12 ks
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. 200 g zmäknutého masla vyšľaháme do krémova, primiešame rozhabarkované vajíčko a tvaroh. Ďalej pridáme bezlepkovú múku Promix UNI, bezlepkovú krupicu Novalim a soľ a vymiesime cesto, ktoré zabalené do fólie uložíme odpočinúť do chladničky.
  2. Po pol hodine cesto vyberieme, vyšúľame ho do rolky s priemerom asi 5 cm a nakrájame ju na plátky hrubé asi okolo 1 cm. Dlaňou kúsky cesta sploštíme, do stredu každého dáme čokoládový bonbón alebo kúsok nugátu a uzavrieme ho vo vnútri guľky. Takto spracujeme celé cesto, vystačí asi na 12 guliek.
  3. Do väčšieho hrnca dáme zovrieť osolenú vodu, stíšime ju a guľky v nej varíme asi 15 minút. Zvyšných 50 g masla medzitým rozpustíme na panvici a opražíme v ňom mleté lieskové orechy zmiešané so strúhankou.
  4. Uvarené bezlepkové krupicové guľky vyberieme z vody, necháme ich odkvapkať a potom ich vyváľame v strúhankovo-orechovej posýpke. Podávame ich posypané práškovým cukrom. Veľmi dobre chutia aj poliate ovocnou omáčkou z jahôd alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.