Krupicové guľky
Bezlepkové krupicové guľky s čokoládou
Autor receptu: novalim
Stará viedenská kuchyňa ponúka rôzne dobroty v podobe sladkých jedál. My sme na jej obraz navarili výborné bezlepkové
krupicové guľky plnené čokoládou.* Toto sladké múčne jedlo nám všetkým chutilo a veru, neostala ani jedna nazvyš. Vyskúšajte
si ich uvariť aj vy. Možno si práve dnes dáte na obed sladké jedlo, ktoré je zároveň sýtym dezertom.
12 ks porcií |
70 minút príprava |
15 minút na 100 °C |
Postup
- 200 g zmäknutého masla vyšľaháme do krémova, primiešame rozhabarkované vajíčko a tvaroh. Ďalej pridáme bezlepkovú múku Promix UNI, bezlepkovú krupicu Novalim a soľ a vymiesime cesto, ktoré zabalené do fólie uložíme odpočinúť do chladničky.
- Po pol hodine cesto vyberieme, vyšúľame ho do rolky s priemerom asi 5 cm a nakrájame ju na plátky hrubé asi okolo 1 cm. Dlaňou kúsky cesta sploštíme, do stredu každého dáme čokoládový bonbón alebo kúsok nugátu a uzavrieme ho vo vnútri guľky. Takto spracujeme celé cesto, vystačí asi na 12 guliek.
- Do väčšieho hrnca dáme zovrieť osolenú vodu, stíšime ju a guľky v nej varíme asi 15 minút. Zvyšných 50 g masla medzitým rozpustíme na panvici a opražíme v ňom mleté lieskové orechy zmiešané so strúhankou.
- Uvarené bezlepkové krupicové guľky vyberieme z vody, necháme ich odkvapkať a potom ich vyváľame v strúhankovo-orechovej posýpke. Podávame ich posypané práškovým cukrom. Veľmi dobre chutia aj poliate ovocnou omáčkou z jahôd alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.