Bezlepkové ríbezľové koláče
Bezlepkové koláčiky s vanilkovým krémom a ríbezľami
Autor receptu: novalim
Leto je v plnom prúde a my sa nevieme nabažiť koláčikov s čerstvým ovocím.* Samozrejme bez lepku. Dnes sme zvolili červené
ríbezle priamo zo záhradky. Z našej zmesi Promix UNI sme pripravili rýchle lístkové cesto. Pridali sme vanilkový krém a ten v
kombinácii s jemne kyselkavými ríbezľami dokonalo doplnil jeho chrumkavú štruktúru. Vyskúšajte náš recept na tieto chutné
bezlepkové koláčiky.
6 ks porcií |
50 (+ chladenie) minút príprava |
12-15 minút na 200 °C |
Postup
- Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 1 cm. Radielkom prekrojíme na 6 rovnakých štvorcov s rozmermi približne 9x9 cm. Každý štvorec ostrým nožíkom v každom rohu asi 0,5 cm od kraja narežeme v oboch smeroch. V každom rohu máme teraz akoby naznačený pravý uhol. Do stredu štvorcov nanesieme krém, ktorý sme si pripravili podľa návodu na obale. Na krém poukladáme umyté a osušené ríbezle. Protiľahlé rohy teraz zdvihneme a zlepíme v strede koláča. Mal by nám vzniknúť tvar podobný dvojitej mašličke na štvorcovom podstavci.
- Koláčiky opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C do zlatista približne 12-15 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.