Bezlepkové linecké koláčiky

Bezlepkové koláčiky s bielkovou pusinkou

Autor receptu: novalim

Bezlepkové koláčiky, ktoré vám dnes predstavujeme, sa nám akosi hodia k prvým jarným dňom.* Drobné chrumkavé keksíky s lekvárom a bielkovou pusinkou nielen ozdobia váš stôl napríklad na víkend, ale aj výborne chutia. Vďaka nášmu hotovému chladenému lineckému cestu si ich pripravíte skutočne raz-dva. Ak máte navyše v chladničke zabudnuté dva bielky, ktoré vám ostali z nedávneho pečenia, toto je spôsob, ako ich minúť.

20-30 ks
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 120 °C

Postup

  1. Linecké cesto Novalim vyberieme z chladničky a necháme ho aspoň pol hodinku pri izbovej teplote, aby zmäklo. Potom ho na pracovnej doske premiesime a zmäknuté cesto na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm. Pomocou okrúhlej vykrajovačky s priemerom 3 cm vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Vaječné bielky začneme šľahať. Keď sa premenia na mäkkú penu, prisypeme do nich polovicu kryštálového cukru a šľaháme ďalej, o malú chvíľu potom prisypeme druhú polovicu cukru a nakoniec pridáme trochu citrónovej šťavy. Výsledná konzistencia by mala byť tuhá, t.j. na bielkovej pene ostávajú tuhé špičky.
  3. Sneh z bielkov dáme do zdobiaceho vrecka so špičkou s malým otvorom (alebo len na vrecku odstrihneme malý otvor) a na pripravené kolieska z lineckého cesta nanášame bielkový sneh. My sme narobili po obvode koliesok snehové bodky, môžete ale napríklad spraviť vlnky, alebo naniesť na cesto bielkovú pusinku.
  4. Pečieme v rozohriatej rúre na 120 stupňov – teplovzdušný režim (vrtuľa) asi 20 minút. Pomalým pečením sa bielkové pusinky upečú do chrumkava.
  5. Upečené bezlepkové koláčiky vyberieme z rúry a ešte na teplé do stredu nanesieme zdobiacim vreckom džem. Takto pripravené ich necháme vychladnúť.