Bezlepkové linecké koláčiky
Bezlepkové koláčiky s bielkovou pusinkou
Autor receptu: novalim
Bezlepkové koláčiky, ktoré vám dnes predstavujeme, sa nám akosi hodia k prvým jarným dňom.* Drobné chrumkavé keksíky s
lekvárom a bielkovou pusinkou nielen ozdobia váš stôl napríklad na víkend, ale aj výborne chutia. Vďaka nášmu hotovému
chladenému lineckému cestu si ich pripravíte skutočne raz-dva. Ak máte navyše v chladničke zabudnuté dva bielky, ktoré vám
ostali z nedávneho pečenia, toto je spôsob, ako ich minúť.
20-30 ks porcií |
50 minút príprava |
20 minút na 120 °C |
Postup
- Linecké cesto Novalim vyberieme z chladničky a necháme ho aspoň pol hodinku pri izbovej teplote, aby zmäklo. Potom ho na pracovnej doske premiesime a zmäknuté cesto na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm. Pomocou okrúhlej vykrajovačky s priemerom 3 cm vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vaječné bielky začneme šľahať. Keď sa premenia na mäkkú penu, prisypeme do nich polovicu kryštálového cukru a šľaháme ďalej, o malú chvíľu potom prisypeme druhú polovicu cukru a nakoniec pridáme trochu citrónovej šťavy. Výsledná konzistencia by mala byť tuhá, t.j. na bielkovej pene ostávajú tuhé špičky.
- Sneh z bielkov dáme do zdobiaceho vrecka so špičkou s malým otvorom (alebo len na vrecku odstrihneme malý otvor) a na pripravené kolieska z lineckého cesta nanášame bielkový sneh. My sme narobili po obvode koliesok snehové bodky, môžete ale napríklad spraviť vlnky, alebo naniesť na cesto bielkovú pusinku.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 120 stupňov – teplovzdušný režim (vrtuľa) asi 20 minút. Pomalým pečením sa bielkové pusinky upečú do chrumkava.
- Upečené bezlepkové koláčiky vyberieme z rúry a ešte na teplé do stredu nanesieme zdobiacim vreckom džem. Takto pripravené ich necháme vychladnúť.