Bezlepkové koláčiky

Bezlepkové kakaové koláčiky

Autor receptu: novalim

Už sme dlho nemali nič čokoládové alebo kakaové. Dnes tomu spravíme koniec. Napiekli sme si jednoduché bezlepkové kakaové koláčiky z ryžovej múky. Neobsahujú žiadne mliečne alebo živočíšne výrobky, sú preto vhodné aj pre vegánov. Stačí len málo surovín, málo práce, trochu trpezlivosti a môžete chrumkať. Sú silne kakaové a primerane sladké, nároční fajnšmekri si ich môžu napríklad aj plniť vanilkovým krémom na spôsob “domácich Oreo sušeniek”.

30
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ryžovú múku, kakao a kukuričný škrob preosejeme, pridáme soľ, psyllium, vanilku, cukor a dobre premiešame. Nakoniec pridáme na kúsky nakrájané studené maslo a rukou vypracujeme kompaktné, trochu lepivé cesto.
  2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň hodinu. Cesto si môžeme pripraviť napríklad aj deň vopred a potom ho len pol hodinu pred pečením vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote povoliť.
  3. Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme z cesta guľôčky o veľkosti vlašského orecha (ak sa vám bude cesto lepiť na ruky, namáčajte si ich vo vode, alebo môžno cesto poprášiť ryžovou múkou. Guľôčky ukladáme na plech a potom ich stlačíme tak, aby vytvorili placaté koláčiky.
  4. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Počas pečenia sa koláčiky jemne roztečú, udržia si však svoj tvar.
  5. Dopečené koláčiky necháme vychladnúť a potom ich pofŕkame roztopenou horkou čokoládou a posypeme nasekanými pistáciami. (môžeme, samozrejme, použiť napríklad aj bielu čokoládu a iný druh orechov).
  6. Koláčiky vydržia v uzatvárateľnej nádobe aj týždeň, dajú sa aj zmraziť do zásoby – ideálne nezdobené.