Bezlepkové pečivo

Bezlepkové kaiserky

Autor receptu: ayiry

Toto cesto je vhodné na akékoľvek pečivo.* Bezlepkáčka som druhý rok, takže niekoľko druhov cesta mi prešlo rukami a nie každé bolo jedlé hoci aj pár minút po upečení. Je hlavne jednoduché na prípravu, a neupratuje sa po ňom kuchyňa pol dňa :) Pečenie pre bezlepkáča je výzva, no môžme s priateľom povedať že sme to po dvoch rokoch zvládli a našli konečne vhodný recept ktorý je chutný aj na druhý deň :)

12
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažnej vody rozdrobíme droždie a lyžicou rozmiešame.
  2. Pridáme múku, soľ, cukor a lyžicou vymiešame dohladka (cesto bude lepivé). Cesto preložíme na dosku a nalejeme olej. Miesime až vznikne bochník.
  3. Cesto bude stále trochu lepivé, no ak sa nám zdá moc, prilejeme olej.
  4. Cesto preložíme do misky, prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút, pokiaľ zdvojnásobí svoj objem.
  5. Rúru vyhrejeme na 230 °C a vložíme do nej hrnček s vodou. Rukou jemne odtrhávame cesto a tvarujeme bochníčky. (Robila som aj plnené rožky - na doske som cesto jemne roztlačila, dala plátok syra a salámy a zrolovala). Bochníčky som posypala na záver syrom, sezamom a morskou soľou. Ukladala som ich na plech s papierom na pečenie. Piekla som ich 10 minút na 230 °C. Po 10 minútach som vybrala hrnček s vodou a znížila teplotu v rúre na 190 °C a dopekala som ďalších 10 minút.