Bezlepkové pečivo
Bezlepkové kaiserky
Autor receptu: ayiry
Toto cesto je vhodné na akékoľvek
pečivo.* Bezlepkáčka som druhý rok, takže
niekoľko druhov cesta mi prešlo rukami a
nie každé bolo jedlé hoci aj pár minút po
upečení. Je hlavne jednoduché na
prípravu, a neupratuje sa po ňom
kuchyňa pol dňa :) Pečenie pre
bezlepkáča je výzva, no môžme s
priateľom povedať že sme to po dvoch
rokoch zvládli a našli konečne vhodný
recept ktorý je chutný aj na druhý deň :)
12 porcií |
15 minút príprava |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Do vlažnej vody rozdrobíme droždie a lyžicou rozmiešame.
- Pridáme múku, soľ, cukor a lyžicou vymiešame dohladka (cesto bude lepivé). Cesto preložíme na dosku a nalejeme olej. Miesime až vznikne bochník.
- Cesto bude stále trochu lepivé, no ak sa nám zdá moc, prilejeme olej.
- Cesto preložíme do misky, prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút, pokiaľ zdvojnásobí svoj objem.
- Rúru vyhrejeme na 230 °C a vložíme do nej hrnček s vodou.
Rukou jemne odtrhávame cesto a tvarujeme bochníčky. (Robila som aj plnené rožky - na doske som cesto jemne roztlačila, dala plátok syra a salámy a zrolovala). Bochníčky som posypala na záver syrom, sezamom a morskou soľou. Ukladala som ich na plech s papierom na pečenie. Piekla som ich 10 minút na 230 °C. Po 10 minútach som vybrala hrnček s vodou a znížila teplotu v rúre na 190 °C a dopekala som ďalších 10 minút.