Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept)

Autor receptu: dobizu

Tieto kukuričné placky som si objednávala v internetovom obchode, a keď nám teraz zostali varené zemiaky, rozhodla som sa vyskúšať ich doma. Kukuričnú múku som mala a ostané suroviny som skúsila pokombinovať z rôznych receptov a mojich predchádzajúcich skúseností s plackami a lokšami. Mojím cieľom bolo vytvoriť jedlé, nerozpadajúce sa a chutné placky. Výsledok bol nad očakávanie.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny, zemiaky nastúhame na jemnom strúhadle.
  2. Do misy alebo priamo na pracovnú podložku zmiešame múky so Psylliom, soľou a racsou, pridáme vajce, zemiaky a kyslé mlieko.
  3. Vymiesime vláčne cesto. Ak je cesto mäkké, prídáme bezlepkovú múku, ak je príliš tvrdé, pridáme kyslé mlieko. Pozor, ak máme príliš tvrdé cesto, aj placky budú tvrdé, lámavé!
  4. Cesto si preložíme na pracovnú podložku a rozdelíme na 8-10 častí.
  5. Postupne si vyvaľkáme nie príliš tenké placky, ktoré popicháme vidličkou.
  6. Placky opekáme na suchej panvici z oboch strán(kto má doma klasický sporák na drevo, môže ich piecť priamo na platni :-)).
  7. Hneď po opečení vrch potrieme maslom a posolíme.
  8. Podávanie: Tieto placky servírujeme ako prílohu k mäsitým jedlám alebo ich konzumujeme samostatne s kyslým mliekom. Výborné sú potreté kyslou smotanou alebo smotanovým jogurtom a posolené. Tiež ich často plním čerstvým zeleninovým šalátom (čínska kapusta, postúhaná mrkva, kukurica) alebo udusenou zeleninou - placku potriem pikantným kečupom, dám na ňu zeleninu, zrolujem a dám ešte ohriať do mikrovlnnej rúry. Dobrú chuť!