Slané pečivo

Bezlepkové anglické muffiny (videorecept)

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

Anglické muffiny sú typ okrúhleho kváskového pečiva. Bežne sa konzumujú na raňajky, často so strateným vajíčkom. Ich textúra je ľahučká a nadýchaná.* K anglickým muffinom možno pridať obľúbený džem, hrozienka, brusnice, čučoriedky a iné.

11
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Z asi 150 ml vlažného mlieka/vody, cukru a droždia pripravíme kvások. Necháme 10 minút vzísť.
  2. Rolls mix, soľ, zvyšné mlieko/vodu a pripravený kvások premiešame mixérom s hnetacími metličkami. Pridáme roztopené, nie horúce maslo, a dôkladne premiešame.
  3. Prikryjeme a cesto necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
  4. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujeme alebo ručne tvarujeme kolieska. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme asi 30 minút podkysnúť.
  5. Panvicu alebo muffiny potrieme olejom a pečieme na miernom ohni 8-10 minút z jednej strany a 8-10 minút z druhej strany.
  6. Dobrý tip 1: Cesto na muffiny si môžete pripraviť aj večer predtým a nechať cez noc v chladničke. Ráno odporúčame cesto vybrať aspoň 30 - 40 minút pred prípravou, aby sa s ním lepšie pracovalo.
  7. Dobrý tip 2: Muffiny sú typickou súčasťou raňajok u Angličanov. Podávajte ich s pomarančovým džemom a maslom alebo s volským okom.
  8. Dobrý tip 3: Typické anglické muffiny sú pripravené z roztopeného masla.