Bezlepková vianočka

Bezlepková vianočka bez kysnutia

Autor receptu: novalim

Aj vám sa pri spomienke na raňajky z detstva vybaví vôňa čerstvej vianočky s kakaom? Z našej bezlepkovej zmesi Promix PK špeciál sa ju podarí upiecť aj začiatočníkom.* Trik je v tom, že táto vianočka nepotrebuje kysnúť. Našou tajnou prísadou, ktorá zaručí jej nadýchanosť je tvaroh. Bez dlhého kysnutia si ju môžete na raňajky rýchlo upiecť aj vy.

10
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. V miske zmiešame tvaroh, mlieko, olej a vaječný žĺtok. K uvedeným prísadám potom pridáme vanilkový cukor a nastrúhanú kôru z citróna a potom po troche vmiešavame preosiatu bezlepkovú múku Promix PK špeciál spolu s práškovým cukrom a kypriacim práškom. Vymiesime kompaktné cesto.
  2. Ak chceme jednu veľkú vianočku, cesto rozdelíme na minimálne 4 pruhy a tie zapletieme do tvaru vianočky. Pruhy si uložíme vedľa seba zvislo a hore všetky štyri spojíme, aby držali spolu. Pletieme tak, že pravý krajný pruh cesta podložíme popod druhý, potom ponad tretí a popod štvrtý. A pokračujeme opäť sprava rovnakým spôsobom, až sa dostaneme na koniec cesta a tam pruhy stlačíme dokopy, aby držali spolu.
  3. Ak chceme dve menšie vianočky, cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice a s každou postupujeme ako je uvedené vyššie. Upletené vianočky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
  4. Pečieme ich v dobre rozohriatej rúre na 180 °C teplovzdušného režimu (vrtuľa) asi 20 minút do zlatohneda. Najlepšie chutia čerstvo upečené. Vianočka bez kysnutia sa dá aj dobre zmraziť (ideálne hneď po dopečení a vychladnutí).