Bezepková torta
Bezlepková torta s čokoládou (fotorecept)
Autor receptu: luckaprima
Lahodný a celkom šikovný koláčik pre bezlepkáčov
16 porcií |
30 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Deň vopred si pripravíme emulziu - budúcu náplň: nalámanú čokoládu odvážime do sklenenej misy. Želatínu necháme napučať v studenej vode a zatiaľ si zahrejeme smotanu takmer po bod varu. V prípade, že použijem horkú čokoládu, tak smotanu aj jemne osladím. Do horúcej smotany dáme vyžmýkanú napučanú želatinu, zamiešame a nalejeme na čokoládu. Necháme asi minútku roztaviť a miešame do hladka. Necháme vyzrieť v chlade 24 hodín.
- Na korpus si vyšľaháme sneh z bielkov, odložíme bokom. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej a horúcu vodu, potom sypké suroviny a keď je zmes pekne premiešaná, zľahka primiešame sneh.
- Pečieme hodinu pri 180 °C v klasickej rúre, v teplovzdušnej postačí 170 °C. Ešte za horúca natrieme povrch marhuľovým, či malinovým džemom.
- Po vychladnutí vyšľaháme náplň a nanesieme na korpus. Povrch ozdobíme čerstvým ovocím. V našom prípade to bola malinová náplň fruttidor s 80 % podielom malín a bielková pusinka... Mňam.