Bezlepková tekvicová roláda

Bezlepková roláda s tekvicou a voňavým korením

Autor receptu: novalim

Bezlepková roláda vylepšená tekvicovým pyré je trendom tejto jesene. Objavte aj vy, že maslová tekvica sa výborne hodí do pečenia. Už sa vám nestane, že tekvicu kúpite len na vysmážanie alebo ozdobu. Naučte sa ju používať v koláčoch a sami sa budete čudovať, aké to je dobré.

12
porcií
30 minút
príprava
17 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do hustejšej bledej peny. Potom pridáme 5 kopcom naplnených 5 PL tekvicové pyré = asi 160 g (rozkrájanú tekvicu upečieme na 220 stupňoch asi 40 minút, odstránime šupku a ponorným mixérom zmixujeme na jemnú zmes. Zvyšné pyré môžeme zamraziť, vysterilizovať v sklenených pohároch alebo použiť na polievku) a riadne premiešame.
  2. Bezlepkovú múku Promix PK a korenia preosejeme a pridáme do tekvicovej zmesi. Poriadne premiešame, aby boli všetky prísady riadne spojené.
  3. Napokon vyšľaháme bielky do tuha a gumenou varechou jemne vmiešame do tekvicovej zmesi.
  4. Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 160 stupňoch asi 17 minút.
  5. Hneď po dopečení vyklopíme na čistú utierku posypanú práškovým cukrom a stiahneme papier na pečenie. Necháme chvíľu vychladnúť a potom pomocou utierky zrolujeme upečené cesto do rolády a necháme v utierke chladnúť.
  6. Zatiaľ si pripravíme plnku. Do malej panvičky dáme 4 PL rumu a namočíme doň plátky želatíny. Necháme asi 10 minút napučať. Zatiaľ si vyšľaháme smotanu do tuha a v miske rozmiešame čerstvý syr s cukrom.
  7. Želatínu zahrejeme a miešame, aby sa v rume úplne rozpustila. Vmiešame asi 2 PL vyšľahanej šľahačky, rozmiešame na tekutú zmes a tú vlejeme do čerstvého syra. Metličkou premiešame, aby sa želatína rovnomerne rozvrstvila. Napokon zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku.
  8. Roládu rozrolujeme, natrieme šľahačkovou plnkou (necháme asi 1-2 cm miesto od každého kraja) a zrolujeme. Dáme do chladničky aspoň na hodinu zachladiť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.