Bezlepková roláda

Bezlepková piškótová roláda s čokoládovým krémom

Autor receptu: novalim

Hľadáte jednoduchý, ale za to chutný bezlepkový dezert? Máme pre vás riešenie.* Vyskúšajte našu bezlepkovú piškótovú roládu s hustým čokoládovým krémom. Naučíte sa pri tom základné bezlepkové piškótové cesto, z ktorého môžete potom vykúzliť aj iné dobroty bez lepku. Tak sa do toho pustite a pochutnajte si s celou rodinou.

10 ks
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom na sneh. Potom obe zmesi jemne zmiešame. Napokon po častiach primiešame gumenou varechou preosiatu múku. Ak chceme mať mramorovú roládu, odoberieme polovicu cesta a do druhej primiešame kakaový prášok (v tomto prípade pri nanášaní cesta na plech najprv vylejeme žlté cesto a do neho krížom-krážom potom kakaové).
  2. Hotové cesto vylejeme na plech s rozmermi približne 35x30 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a cukrárskou kartou rovnomerne rozotrieme. Pečieme na 170-180 stupňov 10-15 minút do zlatista. Po upečení vyberieme z rúry a ešte teplý plát aj s papierom na pečenie zrolujeme do rolády (takto predídeme tomu, že sa roláda bude trhať pri rolovaní s krémom).
  3. Medzitým si pripravíme krém. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme podľa návodu na obale puding. Odstavíme z plameňa a ešte do horúceho pridáme polámanú čokoládu. Miešame, kým sa v pudingu nerozpustí. Potom prikryjeme papierom na pečenie (tak sa nám na povrchu neurobí koža) a necháme úplne vychladnúť. Nakoniec do krému primiešame smotanovú nátierku izbovej teploty.
  4. Roládu teraz rozvinieme a na vychladnutý piškótový plát rovnomerne rozotrieme pripravený čokoládový krém. Pomocou papiera, ktorý máme pod plátom zrolujeme naspäť do rolády, pričom papier postupne odliepame. Hotovú roládu môžeme nechať odležať asi hodinku v chlade. Podávame nakrájanú a posypanú práškovým cukrom.