Kakaová torta

Bezlepková kakaová torta s mascarpone krémom a malinami

Autor receptu: novalim

Chcete prekvapiť vaše dieťa, manžela, priateľa či rodiča na jeho sviatok slávnostnou tortou?* A bez lepku? Ak áno, poďte si s nami upiecť túto lahodnú bezlepkovú tortu s kakaovým korpusom, mascarpone krémom s bielou čokoládou a voňavými malinami. Zdobeniu sa medze nekladú, my sme krém na povrch torty zafarbili tmavo červenou a ozdobili kvietkami. Chutila fantasticky a sviežo. Tak poďme na to!

10
porcií
60 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridávame žĺtky a zašľaháme. Do hotovej zmesi opatrne po častiach zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov. Gumenou varechou zapracujeme teraz do vaječnej zmesi preosiatu múku s kypriacim práškom. Pridáme preosiate kakao - množstvo podľa toho, ako výraznú kakaovú chuť a farbu korpusu chceme dosiahnuť.
  2. Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 20-24 cm vystlanej papierom na pečenie, uhladíme povrch a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 30-40 minút pri 180 °C. Urobíme test špajľou - ak vyjde z cesta suchá, korpus je hotový. Necháme vychladnúť a potom opatrne odstránime tortovú formu. Korpus pozdĺžne prekrojíme na 3 časti.
  3. Na plnku si vyšľaháme studenú smotanu do tuha a zmiešame ju s mascarpone a roztopenou vychladnutou bielou čokoládou. Spodnú časť korpusu natrieme najprv malinovým lekvárom, naň nanesieme tretinu krému a do krému zatlačíme polovicu umytých a osušených malín. Prikryjeme druhou časťou cesta a postup zopakujeme.
  4. Na povrch torty rozotrieme poslednú tretinu krému, ktorú môžeme prifarbiť práškovým potravinárskym farbivom. Môžeme si trochu nechať ešte na zdobenie torty s cukrárskym vreckom. Dáme stuhnúť do chladničky a potom ozdobíme cukrárskymi ozdobami.