Kakaová torta
Bezlepková kakaová torta s mascarpone krémom a malinami
Autor receptu: novalim
Chcete prekvapiť vaše dieťa, manžela, priateľa či rodiča na jeho sviatok slávnostnou tortou?* A bez lepku? Ak áno, poďte si s nami
upiecť túto lahodnú bezlepkovú tortu s kakaovým korpusom, mascarpone krémom s bielou čokoládou a voňavými malinami.
Zdobeniu sa medze nekladú, my sme krém na povrch torty zafarbili tmavo červenou a ozdobili kvietkami. Chutila fantasticky a
sviežo. Tak poďme na to!
10 porcií |
60 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridávame žĺtky a zašľaháme. Do hotovej zmesi opatrne po častiach zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov. Gumenou varechou zapracujeme teraz do vaječnej zmesi preosiatu múku s kypriacim práškom. Pridáme preosiate kakao - množstvo podľa toho, ako výraznú kakaovú chuť a farbu korpusu chceme dosiahnuť.
- Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 20-24 cm vystlanej papierom na pečenie, uhladíme povrch a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 30-40 minút pri 180 °C. Urobíme test špajľou - ak vyjde z cesta suchá, korpus je hotový. Necháme vychladnúť a potom opatrne odstránime tortovú formu. Korpus pozdĺžne prekrojíme na 3 časti.
- Na plnku si vyšľaháme studenú smotanu do tuha a zmiešame ju s mascarpone a roztopenou vychladnutou bielou čokoládou. Spodnú časť korpusu natrieme najprv malinovým lekvárom, naň nanesieme tretinu krému a do krému zatlačíme polovicu umytých a osušených malín. Prikryjeme druhou časťou cesta a postup zopakujeme.
- Na povrch torty rozotrieme poslednú tretinu krému, ktorú môžeme prifarbiť práškovým potravinárskym farbivom. Môžeme si trochu nechať ešte na zdobenie torty s cukrárskym vreckom. Dáme stuhnúť do chladničky a potom ozdobíme cukrárskymi ozdobami.