Bezlepkový marhuľový koláč

Bezlepková galetka s marhuľami

Autor receptu: novalim

Super jednoduchý koláčik bez lepku? Presne taká je táto chutná bezlepková galetka s marhuľami. Jednoduchá príprava, veľa dobrého ovocia a cesta tak akurát. Ten pravý koláčik na horúce letné dni.

8
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto spracujeme do kompaktného hladkého cesta. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť v chladničke asi hodinu (kľudne aj dlhšie).
  2. Medzitým si pripravíme posýpku a ovocie. Marhule umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a odkôstkujeme. Na posýpku – mrveničku – zmiešame v miske múku Promix UNI, práškový cukor a škoricu a potom pridáme olej. Lyžicou alebo aj ručne vypracujeme mrveničku.
  3. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, zľahka pomúčime papier na pečenie a cesto na ňom rozvaľkáme do väčšieho kruhu (asi s priemerom 30 cm). Polovičky marhúľ poukladáme do stredu kruhu tak, aby ostalo asi 5 cm po okrajoch.
  4. Na marhule namrvíme posýpku a potom pozakladáme okraje cesta na marhule tak, aby sme vytvorili typický galetkový tvar. Okraje cesta potrieme roztopeným maslom, posypeme hnedým cukrom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 180 stupňov asi na 45-50 minút.
  5. Necháme vychladnúť, potom krájame a servírujeme. Bezlepková galetka sa dá pripraviť aj s iným ovocím, napr. čerešňami, broskyňami a pod.