Čerešňový koláč

Bezlepková čerešňová bublanina z panvičky

Autor receptu: novalim

Bublanina je stará klasika, ktorá nás nikdy neomrzí. Dá sa pripraviť takmer z každej múky a s rôznym ovocím. My sme tú našu piekli trošku netradične v panvičke, ale ako každé leto tradične s čerešňami.* Vyskúšajte si ju aj vy, určite vás táto verzia milo prekvapí.

12
porcií
20 minút
príprava
30-35 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Vykôstkované čerešne v miske premiešame s citrónovou šťavou, štipkou mletej škorice a 2 lyžičkami múky a dáme ich bokom.
  2. Vo veľkej mise vyšľaháme do svetlej peny všetky vajcia, krupicový cukor, vanilkový extrakt a soľ. Gumenou varechou jemne vmiešame preosiatu múku a potom postupne aj mlieko a smotanu. Vznikne nám pomerne riedke cesto.
  3. Na strednú priečku rúry položíme liatinovú panvicu (alebo takú, ktorá môže ísť do rúry) a rúru vyhrejeme na 175 °C. Keď je rúra vyhriata, vyberieme predohriatu panvicu.
  4. Teraz pracujeme veľmi rýchlo, ale opatrne, aby sme sa nepopálili. Do panvice dáme maslo a krúživými pohybmi ho rýchlo rozlejeme po panvici. Potom do nej vlejeme pripravené cesto a po celom povrchu poukladáme čerešne. Pečieme 30-35 minút dozlatista. Keď bublanina vychladne, posypeme ju práškovým cukrom.