Čerešňový koláč
Bezlepková čerešňová bublanina z panvičky
Autor receptu: novalim
Bublanina je stará klasika, ktorá nás nikdy neomrzí. Dá sa pripraviť takmer z každej múky a s rôznym ovocím. My sme tú našu
piekli trošku netradične v panvičke, ale ako každé leto tradične s čerešňami.* Vyskúšajte si ju aj vy, určite vás táto verzia milo
prekvapí.
12 porcií |
20 minút príprava |
30-35 minút na 175 °C |
Postup
- Vykôstkované čerešne v miske premiešame s citrónovou šťavou, štipkou mletej škorice a 2 lyžičkami múky a dáme ich bokom.
- Vo veľkej mise vyšľaháme do svetlej peny všetky vajcia, krupicový cukor, vanilkový extrakt a soľ. Gumenou varechou jemne vmiešame preosiatu múku a potom postupne aj mlieko a smotanu. Vznikne nám pomerne riedke cesto.
- Na strednú priečku rúry položíme liatinovú panvicu (alebo takú, ktorá môže ísť do rúry) a rúru vyhrejeme na 175 °C. Keď je rúra vyhriata, vyberieme predohriatu panvicu.
- Teraz pracujeme veľmi rýchlo, ale opatrne, aby sme sa nepopálili. Do panvice dáme maslo a krúživými pohybmi ho rýchlo rozlejeme po panvici. Potom do nej vlejeme pripravené cesto a po celom povrchu poukladáme čerešne. Pečieme 30-35 minút dozlatista. Keď bublanina vychladne, posypeme ju práškovým cukrom.