Bezlepková ovocná bublanina

Bezlepková bublanina s ovocím

Autor receptu: novalim

Máte chuť na bublaninu? Prečo nie? Bezlepková bublanina sa dá jesť po celý rok. V každej sezóne, pretože buď máme po ruke čerstvé ovocie alebo využijeme mrazené či zavárané. Bezlepkovú verziu bublaniny pripravíte jednoducho s našou zmesou Promix PK (alebo PK špeciál), ktorá je ideálna na pečenie nadýchaných koláčov, korpusov alebo piškót.

40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv oddelíme žĺtky od bielkov. Vo väčšej mise si mixérom vyšľaháme žĺtky s preosiatym práškovým a vanilínovým cukrom do hustejšej peny.
  2. Potom postupne prilievame olej a mlieko a opäť prešľaháme. V druhej mise ušľaháme z bielkov sneh a jemne ho zapracujeme gumenou varechou do žĺtkovej peny.
  3. Nakoniec postupne pridávame preosiatu múku Promix PK alebo PK špeciál s kypriacim práškom a znovu všetko spolu premiešame gumenou varechou. Miešame jemne krúživými pohybmi až na dno misy, aby sme do cesta nahnali čo najviac vzduchu. Bublanina tak bude viac nadýchaná.
  4. Cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu alebo zapekacej misy s rozmermi približne 25×30 cm.
  5. Jahody umyjeme, osušíme a obalíme v múke, aby neklesli na dno koláča. Ak používame mrazené ovocie, necháme ho rozmraziť a odkvapkať na sitku, aby sme ho zbavili prebytočnej šťavy. Poukladáme ich na vrch cesta a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  6. Pečieme pri 170 °C približne 40 minút. Pomocou špajle, ktorú zapichneme do koláča, zistíme, či je už dobre upečený. Bublaninu necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.