Bezlepková bublanina
Bezlepková bublanina s mandľami a čerešňami
Autor receptu: novalim
Milujeme bublaninu. Na všetky možné spôsoby, s akýmkoľvek ovocím.* Fantázii sa medze nekladú, a preto sme dnes tú našu -
bezlepkovú bublaninu trošku variovali. S mandľami, kokosovým olejom, vanilkou a posýpkou prevoňala celú kuchyňu. Ako
ovocie sme zvolili hádam tú najväčšiu klasiku - šťavnaté a chutné čerešne. Upečte si tento tradičný koláčik aj vy a vychutnajte si
ho pri popoludňajšej sieste:-)
15 porcií |
45 minút príprava |
30 minút na 170 °C |
Postup
- Vo väčšej mise vyšľaháme spolu žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom do hustej nadýchanej peny. Pridáme olej s rastlinným mliekom a opäť trochu prešľaháme.
- Sypké suroviny (bezlepkovú múku, mleté mandle a kypriaci prášok), ktoré sme si premiešali v extra miske teraz pridáme do žĺtkovej zmesi a gumenou varechou krúživými pohybmi až na dno misy zapracujeme. Nakoniec jemne primiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
- Cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu s rozmermi približne 20x25 cm. Vykôstkované, umyté a osušené čerešne posypeme trochou škrobu a rukami premiešame. Takto nám neklesnú na dno plechu. Rovnomerne ich poukladáme na povrch cesta.
- Na mrveničku dáme všetky suroviny do širšej misky a ručne vymiesime do cesta, ktoré potom medzi prstami a dlaňami natrúsime na mrveničku. Posypeme ňou povrch cesta a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 170 °C približne 30 minút. Bublanina má mať zlatistý chrumkavý povrch, no vnútri by mala zostať vláčna. Na konci pečenia urobíme test špajľou. Ak vyjde z cesta suchá, koláč je hotový.
- Bublaninu vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a až potom nakrájame na kocky. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom a ozdobiť celými čerešňami a lístkami čerstvej mäty.