Bezlaktózová tvarohovo-čučoriedková torta
Autor receptu: martamm
Cez víkend som mala vzácnu návštevu, kamošku, ktorá má intoleranciu na laktózu,
preto som zvolila na výrobu
torty bezlaktózové mliečne výrobky. Recept sem ukladám skôr kvôli sebe, aby som sa
mohla k nemu ešte vrátiť, ale
možno príde vhod aj niekomu inému. Pridávam len foto hotovej torty, nakoľko postup
som zabudla nafotiť.
12 porcií |
45 minút príprava |
15-20 minút na 180 °C |
Postup- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
Vajcia oddelíme na bielky a žĺtky, bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuhej peny, pridáme hnedý cukor, šľaháme kým sa cukor nerozpustí. Postupne prišľaháme múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao, vodu a olej.
- Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, pripravenú zmes nalejeme do formy, vložíme do rúry vyhriatej na 180 st. a pečieme asi 15 - 20 minút. (skúsime špáradlom, či je korpus upečený).
- Korpus necháme pár minút ochladiť, boky uvoľníme od formy príborovým nožom, opatrne vyklopíme a necháme celkom vychladnúť.
Potom pozdĺžne rozrežieme na dva pláty, na tortu použijeme jeden plát, zvyšný môžeme dať zamrznúť a použiť inokedy.
- Dno formy spojíme s bokom, plát vložíme na dno formy, potrieme lekvárom, ja som použila marhuľový.
- Príprava krému:
Do väčšej misy vyklopíme tvarohy, pridáme kokosové mlieko, cukor podľa chuti, vyšľaháme ponorným mixérom na hladkú hmotu.
- Do malého kastrólika nalejeme cca 1 cm studenej vody, postupne do nej vkladáme jednotlivé plátky želatíny tak, aby sa obidve strany plátkov namočili. Chvíľu necháme postáť, kým plátky nezmäknú. Potom zapneme plyn na najslabší stupeň a za stáleho miešania rozpustíme želatínu, trvá to len chvíľočku. Ja miešam metličkou. Odstavíme z ohňa, pridáme asi 2 naberačky tvarohovej hmoty a dobre premiešame. Potom rozmiešanú zmes vlejeme do misky s tvarohovou hmotou, premiešame a dáme na chladné miesto, kým začne tuhnúť.
- Keď hmota začne tuhnúť, premiešame ju metličkou, asi 1/3 vylejeme na korpus, rozotrieme a posypeme ovocím, ja som dala čučoriedky. Na ovocie rozotrieme ďalšiu tretinu krému, posypeme ovocím a znova rozotrieme poslednú tretinu krému. Dáme do chladničky stuhnúť, na niekoľko hodín, najlepšie do rána.
- Po dokonlom stuhnutí krému oddelíme boky formy od dna, odložíme. Stred povrchu polejeme zvyšným lekvárom, kraj ozdobíme šľahačkou z 2 balíčkov bezlaktózovej smotany na šľahanie a 2 stužovačov a ovocím.
Tortu podávame vychladenú, dobrú chuť. Na záver pridávam foto rozrezanej torty, lekvár bol troška redší, stiekol, ale to neubralo na chuti.
|