Bezé torta s jahodovou náplňou (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Ľahká, krehká, jahodová pochúťka...každé sústo sa priam rozplýva na jazyku. Neodpustím si ju pripraviť každý rok ako oslavu príchodu jari v čase čerstvých jahôd alebo malín...s prípravou sa treba trocha pohrať, ale výsledok stojí za to...pôžitok pre oči aj jazýček...neveríš? Uveríš, ak vyskúšaš a ochutnáš.

8
porcií
60 minút
príprava
120 minút
na 100 °C

Postup

  1. Bielky vyšľaháme. Postupne zašľahávame kryštálový cukor až kým sa rozpustí a sneh tvorí špičku.
  2. Navrch preosejeme práškový cukor so škrobovou múčkou a premiešame. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie a tuškou naznačíme 4 kružnice s priemerom 20-22cm. Hmotou naplníme sáčok s hladkou trubičkou a kruživým pohybom od okraja do stredu jednu kružnicu vyplníme. Bude to dolný plát. Na obvod dvoch kružníc nastriekame prstene.
  3. Do štvrtého kruhu nastriekame mriežku. Sušíme v rúre 2 až 2 1/2 hodiny. Necháme vychladnúť.
  4. Niekoľko jahôd si necháme na ozdobu, zbývajúce rozpolíme alebo rozštvrtíme, zalejeme rumom, posypeme kryštálovým cukrom a asi 30 min. marinujeme. Smotanu vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. 1/4 naplníme cukrárenský sáčok a na okraj dolného plátu nastriekame prstenec zo šľahačky. Priložíme 1. prstenec zo snehovej hmoty a na jeho okraj nastriekame prstenec šľahačky. Priložíme 2. prstenec zo snehovej hmoty a rovnako nastriekame prstenec šľahačky. Sáčok dáme do chladničky.
  5. Zbývajúcu šľahačku zmiešame s marinovanými jahodami a naplníme tortu. Povrch uhladíme.
  6. Na okraj nastriekame šľahačku a priložíme mriežku zo snehovej hmoty.
  7. Do mriežky nastriekame pusinky šľahačky a ozdobíme jahodami.
  8. Po 2 - 4 hodinovom odležaní v chladničke podávame.