Bezlepkové šišky

Belgické šišky s hrozienkami a jablkami bez lepku

Autor receptu: novalim

Dnes si opäť posvietime na fašiangové dobroty iných krajín. Tentokrát sme si to namierili do Belgicka a vyskúšali sme ich jemné šišky* nazývané „Oliebollen“ s hrozienkami a jablkami - samozrejme v bezlepkovej verzii. Prevoňané rumom chutili naozaj neodolateľne. Preto neváhajte a pustite sa do pečenia.

120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do väščej misky nasypeme múku a rozmiešame v nej sušené droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny okrem hrozienok a jabĺk. Hnetačom miesime na hladké nelepivé cesto - trvá to aj 10 minút. Keď sa cesto už takmer nelepí, pridáme sušené hrozienka a ošúpané a na malé kocky nakrájané jablká. Povrch cesta poprášime múkou a prikryjeme čistou utierkou. Na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.
  2. Vykysnuté cesto by malo mať jemne bublinkovú štruktúru. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a ručne ešte jemne premiesime. Vytvarujeme z neho menšie guľky s priemerom asi 4-5 cm, ktoré ukladáme na pomúčenú tácku. Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť pod utierkou.
  3. Do panvice s hlbším dnom nalejeme väčšie množstvo oleja a necháme poriadne rozpáliť. Potom stiahneme na miernejšiu teplotu a vkladáme guľky, ktoré smažíme z každej strany do zlatista. Vyberieme a necháme osušiť na papierovom obrúsku. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé - neskonzumované šišky môžeme uskladniť v mrazničke.