Grilované mäso

BBQ kuracie prsia marinované s tequilou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nie som vyznávačom BBQ posedení, zvlášť nie v tunajších klimatických podmienkach pod priam „vražedným“ slnkom Arizóny. Rodinné spoločenské „povinnosti“, nás však zaviali aj na jedno z nich. Tak sme s mojou sladkou ½, kúpili štyri balenia kuracích pŕs a tri dni pred akciou ich naložili do tejto zvláštnej marinády. Rcp máme z našeho „stenografického záznamu“ country speváčky Trisha Yearwood. Množstvo na drobno pokrájaných jalapeños a habaneros papričiek si zvoľte, prosím, podľa vlastných chutí!

10-12
porcií
12-15/72-96 hodín minút
príprava
60-90 minút
na 180/220 °C

Postup

  1. všetky uvedené ingrediencie (okrem kuracích pŕs) som vložil do pekáča z alumíniovej fólie a dobre premiešal; na povrchu možno vidíte drobné kúsky 4 papričiek jalapeños; nebolo ich veľa a naviac tieto zelené nie sú až tak štípľavé (chilli cowboy kamarát @Kimlo si ich ∑ bude musieť regulovať podľa svojich zvykov)
  2. najviac času zaberie vytlačenie šťavy z limetiek (ja som ich kúpil a vytlačil 12, aj tak to bolo na požadovaných 250 ml málo, tak som potrebné množstvo doplnil citrónovou šťavou, ktorej mám naozaj dosť)
  3. do vymiešanej marinády som vložil dočistené kuracie prsia a snažil sa ich čo najviac pozalievať; na povrchu vidíte semienka jalapeños papričiek lebo marináda bola málo štípľavá, ale aj tak to veľmi nepomohlo; v marinade som ich počas troch nocí a troch dní nepravidelne obracal a pomocou PL zalieval
  4. potom sme ich v použitom pekáči expedovali na rodinné posedenie, kde ich synovec „Jimmy-chán“ tepelne upravil na tomtp BBQ „pekelnom stroji“, prv po 33´ po obidvoch stranách,
  5. ale potom prišiel na to, že sú málo prepečené, tak ich naprieč šikmo ponadrezoval asi po 12÷15 mm pásoch do hĺbky asi 10÷12 mm; keby som čistou náhodou niekedy v budúcnosti túto prípravu realizoval ešte „krát“, ponadrezujem mäso ešte pred jeho vložením do marinády
  6. obrázky so servírovania som nestihol urobiť, ale postup prípravy môže prísť niekomu z Vás vhod, tak aspoň toto, čo som stihol. Napodiv nikto z celého osadenstva neprotestoval, mäso do nich padalo ako fašisti pri Stalingrade do krytov. Jimmy ich porcoval spolu s opečenými klobáskami a hovädzími „plackami“, poliate BBQ sauce_om. Zožali sme úspech, všetkým chutilo, čo želáme aj Vám!
  7. ak sa chystáte túto technológiu použiť, pridávam Vám ešte tri rcp na omáčky, ktoré môžete využiť na zálievku opečeného mäsa: a.) BBQ omáčka univerzál: cibuľa pokrájaná na veľmi drobno 6 PL; olej rastlinný 3 PL; kečup 250 ml; ocot 80÷90 ml; kukuričný sirup (hustá melasa, alebo med) 80÷90 ml; Worcestershire omáčka 2 PL; plnotučná horčica „Liptov“ ČL; soľ 2÷3 štipky/g (1/8 ČL); vhodná na okamžité použitie; 12÷15 porcií b.) BBQ omáčka s medom: med 250 ml; melasa 60 ml; ketchup 3 KL; škorica mletá 1/8 ČL; paprika mletá ½ ČL; ďumbier mletý (zázvor) 1/8 ČL; soľ s korením PL (seasoned salt); zjemňovač mäsa PL; čMČK 1/8 ČL; soľ ¼ ČL; oregano mleté 1/8 ČL; cesnak pretlačený ¼ ČL; omáčka na steaky 60 ml; Worcestershire omáčka 2 PL; plnotučná horčica „Liptov“ PL; cukor hnedý 360 ml; 12÷15 porcií, použiteľná hneď po vymiešaní c.) BBQ omáčka na kuracinu: 2 vajíčka; olej rastlinný 125 ml; ocot vínový 250 ml; soľ PL; korenie na hydinu 1,5 PL; čMČK 0,25 ČL; 12 porcií po 96´ v chladničke P. S.: Jimmy.Chán bol po grilovačke totálne vyčerpaný, tak si dal "20" aj s domácim miláčikom Pawom