Bazový, lipový a agátový sirup

Autor receptu: terakota

Je obdobie, začínajú kvitnúť stromy, lipa, baza, agát, javor. Všetky tieto kvety majú svoje čaro na výroby osviežujúcich nápojov. Pokiaľ vládzem, kvety oberám sám, vyberám iba čisté prostredie čo najďalej od komunikácii a iných zdrojov znečisťovania. Oberané kvety neumývam, zbavujem sa tým pelu a nektáru ako aj identickej arómy, ktoré sú základom kvalitného sirupu na prípravu nápojov. Napr. populárne "mochyto" z mätového sirupu.

Postup

  1. Očistené nazbierané kvety zbavíme stoniek a uložíme do hrnca aby sa uležali. Po niekoľkých hodinách zalejeme čistou mäkkou nechlórovanou vodou, najlepšie zo studničiek, alebo z dobrého domáceho vodného filtra. Môže byť aj upravená voda pre kojencov. V krajnom prípade postačí vychladená prevarená voda (var cca 15 min.) Zalievame iba tak aby ich voda iba zakryla, potom sa dvíhajú od dna a budú mať snahu plávať. Pridáme kyselinu citrónovú Na dva a pol litra cca 100 gr. a jeden citrón porezaný na kolieska. Prikryté necháme 24 hod. stáť, občas premiešame. Po 24 hodinách precedíme, kvety dobre vymačkáme cez riedku handru. Kal nie je na závadu, je to z peľu. Varíme 30 min. od bodu varu na miernom ohni, potom pridáme cukor. Na dva litre vody cca 1 až 1,5 kg cukru podľa priania. Povaríme ešte 10 minúty. Na koniec môžeme pridať trochu kyseliny salicylovej – salicyl na konzervovanie, a ešte za horúca plníme do fliaš. Dobre uzatvoríme a zabalíme do deky na 24 hod. Vylisované kvety nemusíme vyhadzovať, ale ich roztriasť a nechať na slnku alebo v sušičke na ovocie vysušiť. Neskôr ich pridávame ku bylinkovým čajom ( repík lekársky, ľubovník bodkovaný, žihľava, praslička) alebo aj ku klasickým čajom, ktoré lúhujeme priamo, nie porciované. Kvety neboli zbavené látok, ktoré sa uvoľňujú iba v horúcej vode a ostala v nich aj identická aróma.
  2. Rovnako urobíme sirup z žihľavy, mäty a medovky, s tým rozdielom, že ju posekáme na drobno a zalievame horúcou - nie vriacou vodou. Ostatné ako hore. Žihľavu a medovku zbierame iba mladú bez kvetu a mätu najlepšie v plnom kvete. Na zdravie!!