Bazalkové pesto

Autor receptu: tinca

Pesto je rozdrvená zmes ingrediencií, ktorú používame na dochutenie omáčok,ale aj na špagety prípadne iné cestoviny, tiež ako nátierku na bruschety. Niet nad domáce pesto z čerstvej bazalky.

15 minút
príprava

Postup

  1. Bazalkové lístky si umyjeme a dobre vysušíme, najlepšie pomocou odstredivky na šalát, alebo kuchynských utierok. Cesnak pokrájame na plátky a oriešky si trochu podrvíme v sáčku valčekom na cesto. Limetku odšťavíme.
  2. Všetky ingrediencie okrem /parmezánu a korenín/ pridáme do mixéra a rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme korenie a soľ a nakoniec postrúhaný parmezán, ale môže byť napr. aj pecorino. Ak je zmes hustá prilejeme ešte trochu oleja.
  3. Hotové pesto nalejeme do pohárika so šroubovacím uzáverom a na vrch pesta ešte nalejeme 0.5 cm hladinu olivového oleja. Skladujeme v chladničke, kde nám vydrží cca 1 týždeň. Ak si ho chceme uchovať, na dlhšie môžeme ho aj zamraziť. Možnosti jeho využitia sú fakt nekonečné.
  4. Tak dnes som dokúpila túto krásnu bazalku a urobila reparát, nakoľko ani mne sa farba pesta nepáčila, lebo som nemala pri jeho príprave dosť bazalky. Teraz som spokojná aj s kvalitou aj s obrázkom.