Praclíky
Bavorské praclíky bez lepku
Autor receptu: novalim
Aj vy sa občas túžobne pozeráte v pekárňach po bavorských praclíkoch a hovoríte si,
keby tak boli bez lepku? Už viac nemusíte len pozerať, s
našim receptom si môžete bezlepkové praclíky upiecť kedykoľvek doma. Je to
jednoduchšie, ako by ste si mysleli. S bezlepkovou múkou
Promix BETA sa vám určite podaria a budú chutiť.
8 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky suché prísady preosejeme do veľkej misy. Pridáme jogurt a olej, zalejem vodou a v mixéri vypracujeme cesto, ktoré sa nám odlepuje od okrajov misy.
- Na ľahko pomúčenej doske ho ešte ručne premiesime a rozdelíme asi na 8 - 10 rovnako veľkých kúskov.
- Z kúskov cesta vyformujeme rožteky, žemličky alebo praclíky.
- Do hrnca si dáme zovrieť vodu so sódou bikarbónou. Keď voda vrie, vložíme do nej na minútku povariť jednotlivé pečivká. Po minúte ich vyberieme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečivá môžeme v tomto okamihu pripraviť na pečenie alebo ich zmrazíme. Ak ich mrazíme, necháme ich vychladnúť, potom ich zabalíme do plastových sáčkov a odsajeme vzduch a zmrazíme. Pred použitím ich necháme pri izbovej teplote rozmraziť a na teplom mieste, postriekané vodou, asi pol hodinu podkysnúť. Potom pečieme ako je uvedené v návode nižšie.
- Pečivo, ktoré ideme hneď piecť necháme na plechu v teple asi pol hodinu podkysnúť. (aj v tejto fáze sa dá ešte pečenie odsunúť. Podkysnuté pečivá prikryjeme potravinovou fóliou a môžeme ich uskladniť v chladničke do druhého dňa.)
- Pred pečením ich postriekame vodou, posypeme hrubozrnnou soľou, môžeme ich narezať a dáme ich piecť na 180 stupňoch asi 25 - 30 minút do hneda. Najlepšie chutia čerstvé.