Praclíky

Bavorské praclíky bez lepku

Autor receptu: novalim

Aj vy sa občas túžobne pozeráte v pekárňach po bavorských praclíkoch a hovoríte si, keby tak boli bez lepku? Už viac nemusíte len pozerať, s našim receptom si môžete bezlepkové praclíky upiecť kedykoľvek doma. Je to jednoduchšie, ako by ste si mysleli. S bezlepkovou múkou Promix BETA sa vám určite podaria a budú chutiť.

8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suché prísady preosejeme do veľkej misy. Pridáme jogurt a olej, zalejem vodou a v mixéri vypracujeme cesto, ktoré sa nám odlepuje od okrajov misy.
  2. Na ľahko pomúčenej doske ho ešte ručne premiesime a rozdelíme asi na 8 - 10 rovnako veľkých kúskov.
  3. Z kúskov cesta vyformujeme rožteky, žemličky alebo praclíky.
  4. Do hrnca si dáme zovrieť vodu so sódou bikarbónou. Keď voda vrie, vložíme do nej na minútku povariť jednotlivé pečivká. Po minúte ich vyberieme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Pečivá môžeme v tomto okamihu pripraviť na pečenie alebo ich zmrazíme. Ak ich mrazíme, necháme ich vychladnúť, potom ich zabalíme do plastových sáčkov a odsajeme vzduch a zmrazíme. Pred použitím ich necháme pri izbovej teplote rozmraziť a na teplom mieste, postriekané vodou, asi pol hodinu podkysnúť. Potom pečieme ako je uvedené v návode nižšie.
  6. Pečivo, ktoré ideme hneď piecť necháme na plechu v teple asi pol hodinu podkysnúť. (aj v tejto fáze sa dá ešte pečenie odsunúť. Podkysnuté pečivá prikryjeme potravinovou fóliou a môžeme ich uskladniť v chladničke do druhého dňa.)
  7. Pred pečením ich postriekame vodou, posypeme hrubozrnnou soľou, môžeme ich narezať a dáme ich piecť na 180 stupňoch asi 25 - 30 minút do hneda. Najlepšie chutia čerstvé.