Plnené bataty

Bataty plnené mletým mäsom

Autor receptu: siuuu

Veľká dobrota. Po dlhšej dobe som opäť plnila bataty. Tentoraz zmesou z mletého mäsa. A bolo to naozaj výborné - opäť sa mi potvrdilo, že dobre ochutené bataty sú veľmi lahodné.

2
porcie
25 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bataty nešúpeme - iba umyjeme, osušíme a potrieme olivovým olejom. Popicháme vidličkou a zhora pozdĺžne narežeme, ale celkom nerozkrojíme. Takto pripravené bataty dáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry zohriatej na 180 °C a upečieme domäkka (cca 45 minút až hodinu podľa veľkosti batatov).
  2. Kým sa bataty pečú, pripravíme si plnku. Na panvici rozohrejeme olivový olej a maslo, pridáme očistenú a nadrobno pokrájanú šalotku, nadrobno pokrájanú červenú papriku a cesnak. Keď cesnak zavonia, pridáme mleté mäso a opekáme 10-12 minút (podľa množstva). Pridáme paradajkový pretlak alebo kečup (úprimne mi viac chutí kečup - používam ho málo, a tu mi chutí viac - používam kečup so zníženým obsahom cukru a soli) a sójovú omáčku (odporúčam Kikkoman so zníženým obsahom soli), premiešame, dochutíme korením a soľou (so soľou jemne, navrch ide ešte slaný syr, tak aby to potom nebolo slané), nakoniec pridáme scedenú kukuricu, premiešame, prehrejeme a odstavíme z plameňa.
  3. Upečené bataty necháme pár minút chladnúť a následne opatrne (sú stále horúce) roztvoríme, naplníme zmesou, posypeme slaným syrom a pár minút zapečieme - ja zapekám na funkciu gril, najvyšší výkon, tak 2-3 minúty. Preložíme na taniere, posypeme pokrájanou zelenou vňaťou jarnej cibuľky alebo pažítkou a teplé podávame. Dobrota.