Batatový chlebík
Batatový chlebík bez lepku
Autor receptu: novalim
Jesenné farby a chute sa snúbia v tomto recepte. Batatový chlebík bez lepku sa výborne hodí na raňajky. Spolu s teplým
nápojom vás dobre zahreje a určite aj zasýti.* Zabaľte ho deťom na desiatu, dajte si ho popoludní ku káve alebo si z neho
spravte sladkú večeru.
8 porcií |
60 minút príprava |
45 minút na 175 °C |
Postup
- Bataty ošúpeme, uvaríme a rozmixujeme na hladké pyré. Vo väčšej mise spolu prešľaháme pyré s olejom, potom postupne po jednom prišľaháme vajcia. Prisypeme všetky suché ingrediencie (preosiatu bezlepkovú múku, cukor, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a všetky koreniny) spolu s nasekanými lieskovými orieškami a premiešame.
- Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu spolu so smotanou na varenie a necháme trochu vychladnúť. Formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme trochou masla a vysypeme múkou. Nalejeme trochu cesta na spodok formy, naň opatrne pramienkom krížom-krážom nalejeme trochu roztopenej čokolády. Potom pokračujeme opäť trochou cesta a znova na to čokoládou. Striedaním cesta a čokolády vytvoríme mramorový efekt.
- Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 45 minút. Chlebík je hotový, keď špajľa zapichnutá do stredu cesta vyjde von suchá. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom opatrne vyklopíme z formy a nakrájame. Podľa chuti môžeme ešte zvrchu poliať čokoládovou alebo bielkovou polevou.