Batatový chlebík

Batatový chlebík bez lepku

Autor receptu: novalim

Jesenné farby a chute sa snúbia v tomto recepte. Batatový chlebík bez lepku sa výborne hodí na raňajky. Spolu s teplým nápojom vás dobre zahreje a určite aj zasýti.* Zabaľte ho deťom na desiatu, dajte si ho popoludní ku káve alebo si z neho spravte sladkú večeru.

8
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Bataty ošúpeme, uvaríme a rozmixujeme na hladké pyré. Vo väčšej mise spolu prešľaháme pyré s olejom, potom postupne po jednom prišľaháme vajcia. Prisypeme všetky suché ingrediencie (preosiatu bezlepkovú múku, cukor, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a všetky koreniny) spolu s nasekanými lieskovými orieškami a premiešame.
  2. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu spolu so smotanou na varenie a necháme trochu vychladnúť. Formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme trochou masla a vysypeme múkou. Nalejeme trochu cesta na spodok formy, naň opatrne pramienkom krížom-krážom nalejeme trochu roztopenej čokolády. Potom pokračujeme opäť trochou cesta a znova na to čokoládou. Striedaním cesta a čokolády vytvoríme mramorový efekt.
  3. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 45 minút. Chlebík je hotový, keď špajľa zapichnutá do stredu cesta vyjde von suchá. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom opatrne vyklopíme z formy a nakrájame. Podľa chuti môžeme ešte zvrchu poliať čokoládovou alebo bielkovou polevou.