Veľkonočný baranček

Baranček zo šľahaného smotanového cesta s levanduľou

Autor receptu: redakcia

1 ks
porcia
40 (+ macerovanie le minút
príprava
50 minút
na 160/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do polovice smotany nasypeme kvety levandule a privedieme do bodu varu, necháme vychladnúť, preložíme do chladničky a necháme macerovať do druhého dňa. Potom precedíme cez jemné sitko.
  2. Vajcia vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom do hustej peny. Potom striedavo pridávame tekutú levanduľovú smotanu a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zvyšnú smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha a po častiach opatrne vmiešame do cesta. Hotové cesto naplníme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy na barančeka.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 30 minút, potom teplotu zvýšime na 180 °C a dopekáme ďalších 20 minút.
  4. Po upečení necháme barančeka krátko vychladnúť vo forme. Potom ho vyklopíme na kovovú mriežku a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.