Banskobystrické kvetinové hodiny

Autor receptu: pacun110

Banskobystrické kvetinové hodiny v Národnej ulici,boli postavené,pravdepodobne, v roku 1959 (nie je to isté, nikde som nenašiel zdroj informácií) a keďže vedľa nich,od nepamäti, býva môj svokor a práve teraz sa dožíva okrúhleho jubilea,tak čo iné ako slanú tortu v tvare ich by som mu neurobil??

Postup

  1. ... a,veru, som aj urobil!Najprv som si spravil nátierky - z bryndze,masla, mladej cibuľky,mletej rasce,červenej papriky a soli - šmirkas a z hydinovej paštéty,syrokrému, masla,cibule, soli a korenia - takú hydinovú.
  2. tmavý chlieb som si,3 kusy, dal vedľa seba,natrel asi pol centimetrovou vrstvou šmirkasu a dal ďalšiu vrstvu chleba - nie však krajec na krajec,ale som ich "previazal" tak ako murár tehly. Dal som,na seba, 4 vrstvy chleba a spravil som to 2x,aby bol výsledný tvar štvorec!
  3. biely chlieb som,úhľadne, naukladal na tácku - 3 x 3 krajíčky a tie som natrel nátierkou paštétovou. Tiež,tak zhruba polcentrimetrovou vrstvou.
  4. dal som ďalšiu vrstvu toastového chleba - aj tak,pomedzi,medzery som vyplnil zbytkami (jedno z detí sa už stihlo ponúknuť aj šmirkasom!) chleba,
  5. zatrel som to vrstvou nátierky a odložil do ľadničky,nech to stuhne.
  6. na druhý deň som tmavý chlieb zrezal do naklonenej roviny a uložil na svetlý.
  7. natrel som aj ten šmirkasom,okraje spodného som natrel syrokrémom ,na vrch som si dal šálku - aby som mal pekný ciferník a opatrne som to zasypal nadrobno nakrájanou paprikou - hore žltou a červenou a dole zelenou - že,akože tráva a kvietky.
  8. šálku som dal preč,ciferník som zasypal paprikou červenou,okraj som vyrezal zo šunky,číslice z tvrdého syra a ručicky zo žltej papriky.Ozdobil som to ešte uvarenou brokolicou - to,akože kríky,
  9. trošku,ešte vyčačkal - detaily, ktorým rozumiem iba ja a keďže mi ostalo celkom dosť zeleniny a moja drahá mala v ľadničke dosť šunky a dajaké salámy,tak ma veľmi milo prekvapila s takouto nádhernou obloženou tortou!
  10. no,neni pekná?