Banánový cheesecake

Banánový cheesecake s karamelom

Autor receptu: theflyingbaker

Nikdy som neobľubovala banány. Ale tento cheesecake je fakt výborný!* Jemná banánová chuť v súhre s karamelom z neho naozaj robia gurmánsky zážitok.

12-16
porcií
40 minút
príprava
10+75 minút
na 165/150 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Maslo rozohrejeme a necháme ho ľahko vychladnúť. Medzitým rozmixujeme sušienky na jemno, spojíme ich s maslom a premiešame. Zmes preložíme do tortovej formy s priemerom 22-24 cm vystlanej papierom na pečenie a dobre ju utlačíme. Pečieme v rúre predhriatej na 165 °C asi 10 minút.
  2. Náplň: Múku preosejeme so škrobom a soľou. Banány rozmixujeme na pyré. Mascarpone rozmiešame s vajcami a cukrom do hladka, pridáme banánové pyré a za stáleho miešania prisypávame sypké suroviny. Zmes prelejeme do formy na pripravený korpus a uhladíme. Pečieme asi 75 minút v rúre predhriatej na 150 °C. Necháme vychladnúť.


  3. Poleva: V hrnci s hrubším dnom rozmiešame cukor s vodou na miernom plameni a zahrievame tak dlho, pokým sa cukor nerozpustí a nezačne meniť farbu na zlatú. Potom stiahneme z ohňa a pridáme maslo a smotanu. Rozmiešame, vrátime na mierny oheň a za stáleho miešania polevu varíme do zhustnutia. Ešte teplým karamelom prelejeme cheesecake a vložíme ho do chladničky stuhnúť, ideálne cez noc. (Mne sa karamel nepodaril pekný jantárový. Teda váš môže byť kľudne tmavší.)
  4. Karamelizované banány: Cukor skaramelizujeme. Do horúceho karamelu postupne namáčame plátky banánov, ktoré poukladáme na papier na pečenie a necháme ich vychladnúť. Pred podávaním cheesecake vyberieme z formy a ozdobíme lyofilizovanými banánmi a nasekanými orechmi. Dobrú chuť!
  5. Pozn.: Mne neostali banány na vrch, tak som ho ozdobila len banánovými chipsami a nasekanými vlašskými orechami, ktoré som chvíľu opražila na suchej panvici, zasypala cukrom a nechala skaramelizovať :-)