Makový koláč
Banánovo-mandľový makovec bez lepku
Autor receptu: novalim
Sezóna maku je v plnom prúde a my sa ho nevieme nabažiť. Receptov na makové koláče je neúrekom. My vám dnes
predstavíme jeden na vynikajúci šťavnatý makovec bez lepku.* Vláčnosť mu dodali banány a prevoňali sme ho škoricou a
citrónovou kôrou. S černicovým lekvárom a čokoládovou polevou na povrchu bol jednoducho neodolateľný. Čo poviete,
vyskúšate ho aj vy?
12 ks porcií |
20 minút príprava |
40-50 minút na 180 °C |
Postup
- Maslo, cukor a soľ spolu vyšľaháme. Postupne pridávame vajcia a šľaháme do peny. Bude to trvať aj 7 minút. Obe múky, kypriaci prášok, jedlú sódu a škoricu spolu premiešame. Potom pridáme aj mletý mak. Postupne primiešavame k vaječnej pene.
- V inej miske si zmiešame citrónovú šťavu a kôru, jogurt a pretlačené banány. Pridáme do makovej zmesi a dobre zapracujeme. Cesto vylejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie s rozmermi asi 20x25 cm. Uhladíme povrch stierkou a pečieme 40-50 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C.
- Ešte horúci koláč potrieme lekvárom a polejeme roztopenou čokoládou s kokosovým tukom. Povrch posypeme mandľovými lupienkami a teraz necháme už vychladnúť, aby poleva trochu stuhla. Môžeme ozdobiť černicami alebo iným drobným ovocím.