Makový koláč

Banánovo-mandľový makovec bez lepku

Autor receptu: novalim

Sezóna maku je v plnom prúde a my sa ho nevieme nabažiť. Receptov na makové koláče je neúrekom. My vám dnes predstavíme jeden na vynikajúci šťavnatý makovec bez lepku.* Vláčnosť mu dodali banány a prevoňali sme ho škoricou a citrónovou kôrou. S černicovým lekvárom a čokoládovou polevou na povrchu bol jednoducho neodolateľný. Čo poviete, vyskúšate ho aj vy?

12 ks
porcií
20 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo, cukor a soľ spolu vyšľaháme. Postupne pridávame vajcia a šľaháme do peny. Bude to trvať aj 7 minút. Obe múky, kypriaci prášok, jedlú sódu a škoricu spolu premiešame. Potom pridáme aj mletý mak. Postupne primiešavame k vaječnej pene.
  2. V inej miske si zmiešame citrónovú šťavu a kôru, jogurt a pretlačené banány. Pridáme do makovej zmesi a dobre zapracujeme. Cesto vylejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie s rozmermi asi 20x25 cm. Uhladíme povrch stierkou a pečieme 40-50 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C.
  3. Ešte horúci koláč potrieme lekvárom a polejeme roztopenou čokoládou s kokosovým tukom. Povrch posypeme mandľovými lupienkami a teraz necháme už vychladnúť, aby poleva trochu stuhla. Môžeme ozdobiť černicami alebo iným drobným ovocím.