Banánovo-čokoládové rezy (fotorecept)

Autor receptu: aleana

Recept zo stránky Torty od mamy. Je to veľmi chutný zákusok. Piekla som ho do kostola pre delegátov cirkevnej konferencie. Snažila som sa dodržať postup, akurát na fotke originálneho koláčika je svetlá poleva a ja som urobila tmavú.

30 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej.
  2. Nakoniec striedavo pridávame sneh z bielkov a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  3. Plech si vyložíme papierom na pečenie, vylejeme naň cesto a upečieme ako klasické piškótové cesto. Po upečení rozdelíme na 2 polovice. Piekla som na plechu s rozmermi 39x33 cm.
  4. Cesto č.2 si upečieme tak isto, len do múky primiešame kakao a orechy. Tu som použila plech s rozmermi 30x22 cm. Po upečení máme teda 3 pláty, 2 svetlé a 1 tmavý.
  5. Krém: z mlieka si odoberieme malé množstvo a rozmiešame v ňom zlatý klas a kakao. Zvyšné mlieko dáme variť s cukrom. Keď začne vrieť, prilejeme mlieko so zlatým klasom a miešame do zhustnutia. Vypneme a necháme vychladnúť.
  6. Rozpustíme si čokoládu s nugátom a tiež necháme vychladnúť. Potom obidve hmoty vyšľaháme spolu na hladký krém. (V pôvodnom recepte nebolo uvedené, aká čokoláda sa má použiť. Ja som dala horkú. S mliečnou nemám vyskúšané.)
  7. Nakoniec primiešame margarín a opäť vyšľaháme.
  8. Zostavenie: na dosku položíme svetlý plát a natrieme časť krému.
  9. Banány pokrájame na kolieska a pokladieme ich na krém tak, aby sme zaplnili celú plochu.
  10. Na banány položíme kakaový plát,
  11. potrieme ho ďalšou časťou krému a znovu poukladáme kolieska banánov.
  12. Na banány položíme posledný svetlý plát. Potrieme ho zvyšným krémom. Dáme zachladiť do chladničky.
  13. Vrch polejeme polevou podľa chuti. Ja som dala polevu z horkej čokolády a šľahačkovej smotany. A na záver už len-dobrú chuť!