Banánové placky (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Inšpirovala som sa p.Malíkom, ktorý ich uvádzal v Magazíne. Recept som si však upravila podľa seba, lebo niektorej suroviny bolo málo, niektorej zase veľa. Vyskúšajte toto sladké pokušenie.

4/36 ks
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Banány rozotrieme v miske na jemno, ja som ich 2x prešla ponorným mixérom. V druhej nádobe si v mlieku rozšľaháme vajce, pridáme vanilkový cukor, cukor krupicu a citrónovú šťavu. Banány musia byť dobre vyzreté, žltučké.
  2. Obe hmoty zmiešame a nakoniec pridáme múku spolu s práškom do pečiva. Dobre rozmiešame, aby nevznikli hrudky.
  3. Zohrejeme si stolový olej /také množstvo ako keď robíme zemiakové placky/ a malou naberačkou, alebo polievkovou lyžicou dávkujeme tak, že stále lejeme v strede a cesto sa pekne rozleje do placky. Keď sú placky pekne ružové opatrne ich otočíme a dopečieme. Na obracanie používajte širokú lopatku.
  4. Vyberáme na servítku, aby sa placky zbavili prebytočného oleja. RADY NAVYŠE: Nikdy ich nepečte na dolkárni, lebo spodok prihára,vrch je surový a nedajú sa otočiť. Ja som to skúšala a 2 išli do koša. Čo sa týka cukru uvádzam ho, ale nabudúce dám len vanilkový, lebo banány sú sladké dosť. No a čo som písala, že som si rcp upravila týka sa to práve cukru,kde p. Malík uvádza až 4 PL a múky tiež, cukru veľa a múky bolo málo, treba až 8 PL. Ja som robila z 1/2 dávky a vyšlo mi 18 ks.
  5. Ja som ich pospájala marhuľovým džemom /lepší je ríbezľový,ten je pikantnejší, ale nemala som/. Ak nechcete nemusíte použiť džem, mne to tak chutilo. Vrch jemne poprášime cukrom. Ozdobíme šľahačkou a plátkom banána. Podávame s ľubovoľným ovocím. Tak dobrú chuť želám!