Banánová torta
Banánová torta (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Upiekla som kakaovo–banánovo–čokoládovú dobrotu.
Postup
- Korpus: Oddelím žĺtky od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľahám tuhý sneh. Žĺtky šľahám s práškovým cukrom do penista. Pridám vodu, olej a ručne lopatkou po častiach primiešavam múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom (cez sitko). Nakoniec zľahka vmiešam sneh.
- Cesto vylejem do vymastenej a vysypanej tortovej formy o priemere 22 cm.
Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 25 minút. Teplý kakaový korpus som prevrátila a narušila ostrou vidličkou jeho štruktúru na vrchu. Nechám vychladnúť.
- Vychladnutý korpus natieram domácim jablko-pomarančovým lekvárom.
Na lekvár natriem približne polovicu krémovej čokoládovej náplne - pripravenej vyšľahaním práškovej náplne, práškového cukru a studeného mlieka vo vyššej nádobe. Do spravenej náplne pridám maslo a vyšľahám. (Návod je uvedený na obale krémovej náplne.)
- Očistené a nakrájané banány pokvapkám trochu citrónovou šťavou, aby rýchlo nesčerneli, rozložím na krémovú plnku a zakryjem nie celou druhou polovicou krému. Trochou krému potriem aj bok torty.
Odložím do chladničky približne na 3-4 hodiny.
- Potom tortu ozdobím podľa vlastného vkusu. Nakrájam a môžeme kakaovo-banánovo-čokoládovú dobrotu ochutnať.