Báleš so slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: 1kika1

Mala som doma droždie, ale sladké som už mala napečené. Keďže mal manžel narodeniny tak som ho chcela nejako potešiť. A tak som vymyslela, takú moju "paródiou" na podplameník, ktorý je jeho srdcovka :-)

20 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mliečka, droždia, štipky soli a cukru si spravíme kvások. Múku si preosejeme, pridáme olej, kvások, vajce a vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. V prípade potreby dosype múku. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Kým nám cesto kysne, pokrájame si slaninku a cibuľku. Toto množstvo je orientačné, každý si zvolí podľa svojej chuti. Do 5 PL smotany si pretlačíme cesnak, slaninku si predsmažíme na panvici. Ak by sme ju nepredsmažili, celý báleš by bol veľmi mastný.
  3. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na veľkosť plechu, prípadne na plechu môžme ešte chvíľu nechať pokysnúť (ja som bola nedočkavá, neurobila som tak :-)). Cesto potrieme smotanou s cesnakom a vrstvíme slaninku a cibuľku.
  4. Pečieme cca 15 minút na 175°C. Po upečení odporúčam nechať vychladnúť, my sme nenechali a bolo nám riadne ťažko :-D ..ale stálo to za to :-)))
  5. A tu je spomínané, napečené sladké :-) ...receptík som objavila tu :-)