Balatonské halászlé

Autor receptu: fionecka

Už tu boli všelijaké recepty na halászlé, ale podľa mňa, to pravé je to moje :-) Naučil ma ho jeden vzdialený príbuzný, ktorý bol vychýrený rybár a kuchár na Balatone. Už roky varíme túto polievku len podľa jeho receptu. Dokonca musí byť vždy aj na Vianoce .... Fotôčky tentoraz bohužiaľ nemám ...

Postup

  1. Ryby musia byť sladkovodné. Do pravého halászlé nepatria žiadne morské potvory! Začneme tým, že si nakrájame veľa cibule. Nepíšem presné množstvá, záleží na otm, koľko máme rýb ... cibule môže byť takmer toľko, ako rybacieho mäsa. Nakrájame ju na hrubo a dusíme do mäkka, trošku podliatu vodou. Keď je cibuľa mäkká, prepasírujeme ju, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou, vložíme očistené ryby, osolíme a POMALY varíme. Keď je mäso mäkké, opatrneme ho vyberieme, oberieme z kostí, celý vývar znova precedíme. Čisté rybacie mäsko necháme chvíľku bokom. Lečo / ja mám vlastnú výrobu, ale môžete si aj kúpit / rozmixujete na hladkú kašu, pridáte do rybacieho vývaru. Môžete dochutiť troškou čierneho korenia, a pridáme ferefónky, alebo feferónovú pastu. Necháme prevrieť, potom vložíme čisté rybacie mäsko a papáme. Žiadne zahusťovanie múkou, alebo vareným zemiakom sa nekoná, je to čistá esencia rybacej a zeleninovej chuti. Ja robím znesiteľne pikantnú verziu a niektorí členovia rodiny si priamo na tanieri pridávajú podľa vlastnej odvahy štipľavú pastu ... Tak toto je moje halázslé z Balatonu, bola by som rada, keby ste ho vyskúšali a napísali, či vám takto chutilo ... :-)