Zeleninový guláš

Baklažánový guláš (fotorecept)

Autor receptu: majho

Jednoduchý zeleninový guláš

4
porcie
50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Olúpeme paradajky: Paradajky umyjeme vo vlažnej vode, vytrieme do sucha. Na oboch stranách narežeme krížik. Do vriacej vody postupne ponárame paradajky asi na 30 sekúnd, potom vyberieme lyžicou a dáme do studenej vody ( ja dávam do misky pod tečúcou vodou a samé sa olúpu). Opláchneme a necháme vychladnúť.
  2. Cibuľu pokrájame, nemusí byť na úplne malé kúsky, dáme do nerozpáleného oleja do hrnca (pripravujeme na platni). Necháme rozpáliť, podlejeme 1dcl vody a pridáme mletú červenú papriku približne malú lyžičku naplnenú kopcom :). Mletá paprika nesmie byť stará lebo má horkú chuť. Dobre premiešame.
  3. Umytý baklažán pokrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca.
  4. Dobre premiešame, trochu osolíme, pridáme vodu 1 dcl. Na baklažán do hrnca postrúhame cesnak a prikryjeme pokrievkou. Necháme dusiť na miernom ohni približne 10 min.
  5. Olúpané paradajky pokrájame na menšie kúsky, pridáme do hrnca. Posekáme si petržlenovú vňať a pridáme tiež.
  6. Podusíme ďalších 10 min. Papriku pokrájame na drobné pásiky a pridáme do hrnca. Potom si postrúhame zemiak na zahustenie a za približne 5 minút guláš dohustíme.
  7. Podávame s knedľou, alebo ryžou.