Baklažánová nátierka s Hermelínom (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Po sviatkoch prišlo aj na vyskúšanie tejto pomazánky, už sa na ňu chystám dávnejšie a trochu ľutujem, že som ju nerobila na Silvestra. Recept som našla na stránke inkitchenopen.

20 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme suroviny... rozkrojíme baklažány na polovice, narežeme v dužine mriežku a posolíme, nech sa vypotia...Po vypotení ich utrieme, pokvapkáme olejom a vložíme do vyhriatej rúry upiecť. Tu sa mi skvelo hodilo, že som k obedu piekla zemiaky, tak to mali jednou cestou aj baklažány...
  2. Upečené sa nechajú vychladnúť a vydlabú sa zo šupky. Pokrájame hermelín, paradajky, cesnak, pridáme soľ chilli, petržlenovú vňať, zmäknuté maslo.
  3. Nachystanú zmes rozmixujeme na hladkú pomazánku. Ja som použila len polovicu upečeného baklažánu, druhú som natlačila do pohárika a zaliala olejom zo sušených paradajok a odložila na ďalšie použitie. Ak máte radi pikantné chilli si kľudne doprajte, ak nie vynechajte, vôbec to nevadí.
  4. Zrána som si zamiesila na ražné bagety. Použila som 2 poháre hladkej a 1 pohár ražnej múky, za lyžičku chia semienok, 1.5 pohára vlažnej vody, soľ a 1/2 sušeného droždia. Nechala som nakysnúť, premiesila a znovu kyslo...rozdelila som na dve bagety, znovu nechala podkysnuť a keď som vybrala upečené baklažány a zemiaky z rúry, vložila som tam plech s vriacou vodou a dala upiecť na 40 minút bagety.
  5. Pomazánka je chutná cítiť ju po sušených paradajkách a u nás samozrejme aj trochu poštipkáva, s čerstvým pečivom to bola dobrá voľba. Naplnila som s ňou dózu s objemom 450 ml.