Baklažánová nátierka (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

V týchto dňoch mi píšu priateľky ako im dozrieva úroda v záhradách radia sa čo s niektorými druhmi zeleniny a medzi nimi aj s baklažánmi.Spomenula som si na svoju chutnú a rýchlu pomazánku z baklažánu.

15 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme tieto ingrediencie: baklažán,syr tavený,najradšej mám syro-krém,no tento krát som dala Bambíno so šunkou aj tavený syr so šunkou.Trochu to ovplyvní chuť,ale v dobrom...
  2. Balklažán si nakrájam na centimetrové kolieska.Poukladám ich na papierovú utierku,posolím a nechám vypotiť od horkastej vodičky. Aj na vrch uložím papierovú utierku,ktorá do seba vsakuje tekutinu. Keď je baklažán suchý,potriem každý krúžok olejom,prerežem na poli a na suchej panvici opečiem 4-5 koliesok.Pekne do hneda. Aj so šupkou.
  3. Do mixera dám syr,3 lyžice kyslej smotany,farebné mleté,čerstvé korenie pre chuť.Zatiaľ nesolím,lebo aj syr a aj nakladané papriky sušené sú prisolené. Baklažanové polovičky ,upečené,to je tých 4-5 koliesok,pokrájam na menšie kusy,tiež dva strúčky cesnaku a 4-5 kusov sušených paradajok.Všetko spolu zmixujem.
  4. Tu je už hotová pomazánka.Po ochutnaní sa už samé rozhodnete či budete prisálať.No preháňať to netreba! To isté platí aj pre korenie.
  5. Zvyšný baklažán všetok vysmažím na kolieska a podávam ku pomazánke.Tiež sa uplatnia bylinky na posypanie,hodne dávam pažítky - na vrch pomazánky.
  6. Pomazánka je veľmi chutná aj na topinkách.Tiež chutí,ak sa baklažán pokape citrónom,alebo limetkou.
  7. A potom sa už len s chuťou pustiť do zdravej pomazánky!