Baklava
Autor receptu: redakcia
Postup- Mandle, orechy a pistácie rozsekáme
a premiešame s korením,
práškovým a vanilkovým
cukrom, maslo rozohrejeme.
- Medzitým si pripravíme cesto –
múku preosejeme do misy, pridáme
rozohriate maslo, citrónovú
šťavu, prelejeme to horúcou
vodou a spracujeme tuhšie
cesto, ktoré preložíme na
dosku a po kúskoch rozvaľkáme
na 10 tenkých placiek.
- Všetky placky zarovnáme na
rovnaký rozmer štvorca. Maslom
vytrieme menší plech a položíme naň placku, pokvapkáme
ju rozpusteným maslom
a posypeme orechovou
zmesou.
- Takto postupujeme,
až kým nám ostanú 3 placky.
Tieto 3 placky na seba zložíme,
pokvapkáme zvyšným maslom,
vrchnú placku potrieme rozšľahaným
žĺtkom a všetky 3 placky
nakrojíme na štvorčeky, položíme
ich na ostatné placky
a pečieme v rúre vyhriatej
na 190°C.
- Ešte teplú baklavu
nakrájame a podávame s medovou
šľahačkou, ktorú pripravíme
ušľahaním šľahačky so
stužovačom a ľahkým vmiešaním
medu.
|