Baklava

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Mandle, orechy a pistácie rozsekáme a premiešame s korením, práškovým a vanilkovým cukrom, maslo rozohrejeme.
  2. Medzitým si pripravíme cesto – múku preosejeme do misy, pridáme rozohriate maslo, citrónovú šťavu, prelejeme to horúcou vodou a spracujeme tuhšie cesto, ktoré preložíme na dosku a po kúskoch rozvaľkáme na 10 tenkých placiek.
  3. Všetky placky zarovnáme na rovnaký rozmer štvorca. Maslom vytrieme menší plech a položíme naň placku, pokvapkáme ju rozpusteným maslom a posypeme orechovou zmesou.
  4. Takto postupujeme, až kým nám ostanú 3 placky. Tieto 3 placky na seba zložíme, pokvapkáme zvyšným maslom, vrchnú placku potrieme rozšľahaným žĺtkom a všetky 3 placky nakrojíme na štvorčeky, položíme ich na ostatné placky a pečieme v rúre vyhriatej na 190°C.
  5. Ešte teplú baklavu nakrájame a podávame s medovou šľahačkou, ktorú pripravíme ušľahaním šľahačky so stužovačom a ľahkým vmiešaním medu.