Bagety Anisa Bouabsasa

Autor receptu: tizian1cat

Na webe koluje niekoľko variácií bagiet, ktorých pôvodným autorom je vychýrený parížsky pekár Anis Bouabsas. Pokúsila som sa urobiť bagety v našich podmienkach s našimi surovinami - každý vie, ako dokáže iný typ múky zmeniť chuťové aj vzhľadové charakteristiky pečeného chleba alebo iných múčnych výrobkov. Výsledok bol veľmi uspokojivý...

Postup

  1. Zmiešame všetky suroviny. Cesto bude dosť mäkké a lepkavé. Snažme sa nepridávať viac múky, radšej si navlhčíme ruky. Dáme ho do misy vytretej olejom, aby sa nelepilo na steny misy. Zakryjeme vrchnákom a necháme cca 1,5 hodiny odpočívať.Počas tejto doby cesto v polhodinových intervaloch premiesime. Dáme na 21hodín do chladničky.
  2. Vyberieme cesto z chladnicky, necháme asi hodinu aklimatizovať pri izbovej teplote, prenesieme na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme na 6 častí. Vyformujeme z nich bagety. Veľmi dobré videa na formovanie bagiet sú na youtube, napr.:http://www. youtube.com/watch?v=Idx4QJwcPHA. Na veľkej tácke som z papiera na pečenie posypaného múkou improvizovala pekárske "couches", čo sú ľanové minipostielky pre zachovanie tvaru bagiet pri kysnutí. Strčila som to celé do nového igelitového sáčku do košov a nechala hodinu podkysnúť.
  3. Medzitým som vyhriala rúru na 220st.C. Vtedy som este nemala pizza kameň na pečenie chleba, tak som umiestnila papier na pečenie na obrátený plech a piekla som bagety najprv 10min. pri 220st.C, potom ešte cca 20min pri 200st.C. Záleží na tom, ako vám pečie rúra.
  4. Necháme vychladnúť na kovovej mriežke. POZOR!! Nenormálne chutia ešte horúce s maslom...:-)))