Bagety Anisa Bouabsasa
Autor receptu: tizian1cat
Na webe koluje niekoľko variácií bagiet, ktorých pôvodným autorom je vychýrený parížsky pekár Anis Bouabsas. Pokúsila som sa urobiť bagety v našich podmienkach s našimi surovinami - každý vie, ako dokáže iný typ múky zmeniť chuťové aj vzhľadové charakteristiky pečeného chleba alebo iných múčnych výrobkov. Výsledok bol veľmi uspokojivý...
Postup
- Zmiešame všetky suroviny. Cesto bude dosť mäkké a lepkavé. Snažme sa nepridávať viac múky, radšej si navlhčíme ruky. Dáme ho do misy vytretej olejom, aby sa nelepilo na steny misy. Zakryjeme vrchnákom a necháme cca 1,5 hodiny odpočívať.Počas tejto doby cesto v polhodinových intervaloch premiesime.
Dáme na 21hodín do chladničky.
- Vyberieme cesto z chladnicky, necháme asi hodinu aklimatizovať pri izbovej teplote, prenesieme na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme na 6 častí. Vyformujeme z nich bagety. Veľmi dobré videa na formovanie bagiet sú na youtube, napr.:http://www. youtube.com/watch?v=Idx4QJwcPHA. Na veľkej tácke som z papiera na pečenie posypaného múkou improvizovala pekárske "couches", čo sú ľanové minipostielky pre zachovanie tvaru bagiet pri kysnutí. Strčila som to celé do nového igelitového sáčku do košov a nechala hodinu podkysnúť.
- Medzitým som vyhriala rúru na 220st.C. Vtedy som este nemala pizza kameň na pečenie chleba, tak som umiestnila papier na pečenie na obrátený plech a piekla som bagety najprv 10min. pri 220st.C, potom ešte cca 20min pri 200st.C. Záleží na tom, ako vám pečie rúra.
- Necháme vychladnúť na kovovej mriežke.
POZOR!! Nenormálne chutia ešte horúce s maslom...:-)))