Báchova polievka (fotorecept)

Autor receptu: boise

Robila ju moja starká. Vždy keď som ju u nej jedla, povedala som, že keď budem veľká, vypýtam si recept. Som veľká, a starká má už svoj vek. Okrem veku má aj alzheimera. Napriek tomuto nemeckému "frajerovi", som z nej ten recept nedávno vypáčila. Bol to dlhý inšpiratívny rozhovor. O príprave polievky... a o programe v televízii :)

10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. "Toto je môj recept, hrdá som naň. Na tom nie je nič zložité, bóóóže!" "Tak ako na to starká?" "No ako, ako. Z tekvice vyberieš báche. Alebo z veľkej cukety." (Báche=vnútro)
  2. "A ďalej?" "No ďalej to už varíš ako mäsovú polievku...To na čo pozeráme teraz v tej telke?!" "Ehm neviem, niečo si mala zapnuté. Takže nakrájam zeleninu normálne ako do kuracej polievky? Áno? Tak na veľké kúsky?" "Strašnô čo sa deje. Prečo to pozeráme? Zeleninu? No však áno, ja si to už nepamätám moja.." Cibuľu necháme v celku, aj s hnedou šupou. Ale tú najvrchnejšiu vrstvu dáme dole. Takže do hrnca pôjdu "báche", mrkva, petržlen, cesnak, cibuľa, a pridáme pár guličiek čierneho korenia, soľ.
  3. "A vieš moja ako sa robí tekvicový prívarok?" "Starká to viem, chcem vedieť ako si robila tú polievku. A halušky do nej.." "Ale však aj prívarok si musíš robiť, čo potom s tou tekvicou. Však tak to vzniklo, že nechcela som ja vyhadzovať tie báche, ľúto mi to bolo, tak som polievku urobila..." Zalejeme vodou (nie veľa) a dáme variť asi tak na dve hodinky. Ochutnávajte, ak treba dosoľte. Ja som nedávala vegetu ani dochucovadlá, len morskú soľ. (Ako vidíte, poslušne sa mi vedľa varí ten prívarok.)
  4. "Dobre starká a tie halušky si do toho ako spravím?" "Najskôr si uvar ten prívarok!"... Keď je polievka hotová, zcedíme ju.
  5. "Veď jasné, uvarím si. Ale čo tie halušky?" "Na tie máš čas neskôr...Čo to...Maňa čo to pozeráme?" Zeleninu si vyberte a pokrájajte na menšie kúsky.
  6. "Tie halušky to len múka, voda, majoránka?" "Ale čoby! To ako falošné pečeňové, tak." "Uhu, nikdy som nerobila pečeňovky, zasvätíš ma?" "Nie, ja už som sprostá moja, už si nepamätám..." smutné ticho "Tak starká, múka určite tam išla, že? A vajíčko? Majoránka, aj čierne korenie tam bolo..." "Áno..a dobre to pohabarkuj všecko!" Takže zoberieme 3 lyžice hladkej múky, 3 lyžice strúhanky, celkom dosť majoránky, 3 vajíčka, soľ a pretlačíme do toho 3 strúčiky cesnaku. Všetko dobre "pohabarkujeme" (premiešame, aby vzniklo haluškové cesto. Ak treba, môžte pridať kúsok vody).
  7. "A osoľ si tú vodu. Voda musí byť slaná..." Uvaríme v slanej vode, alebo hádžeme rovno do polievky. Ak chcete číru polievku, tak si ich uvarte radšej v tej vode.
  8. "No a to je všetko. Prepni to prosím na niečo iné, to je markíza?" Halušky a zeleninu dáme do polievky a môžme podávať. "Starká a niečo ešte na vrch?" "Ako na čo? Prečo? Ako na vrch? Kde? "No na ozdobu..alebo pre chuť? Petržlenovú vňať?" "A načo moja, ajtak sa to všetko na h*vno premení!" Šach mat priatelia, ale ja som tam tú vňať predsa dala, hotovo!