Bábovka zo Zlatých klasov (bezlepková)
Autor receptu: zofynka
Nadýchaná, šťavnatá bábovka, ktorú si zamilujú lepkáči aj bezlepkáči :)
15 minút príprava |
45-60 minút na 150 °C |
Postup
- Najprv si vymastíme bábovkovú formu maslom a vysypeme strúhanými mandľami (kto môže múku tak múkou). Rúru si predhrejeme na 170 stupňov.
- Bielka si vyšľaháme do tuha (poriadny sneh, ktorý drží na miske), potom postupne za stáleho miešania pridávame kryštálový cukor.
- Po zapracovaní cukru do snehu, postupne za stáleho miešania pridávame ostatné suroviny: žĺtka, olej (ja dávam olivový, bábovka je potom vláčnejšia), prášok do pečiva, Zlaté klasy (3x40 g balenie).
- Polovicu z vymiešanej zmesi nalejeme do vopred pripravenej formy.
- Do zvyšnej polky pridáme polievkovú lyžicu kakaa, vymiešame.
- Nalejeme do bielej zmesi a dáme piecť. Teplotu v rúre stiahneme na 150 stupňov a pečieme cca 45 minút, niekedy aj viac, treba pichať špajdlou ale opatrne lebo bábovka rýchlo spľasne keď sa zníži teplota. Ja ju kontrolujem až po cca 30-35-tich minútach. Niekedy mi po vypnutí rúry spľasne viac inokedy menej, ale keď sa vyklopí z formy, vyzerá k svetu a chutí božsky :)