Bábovka z gaštanového pyré

Autor receptu: dvorka

Nedávno som objavila recept na gaštanovú tortu. S ohľadom na to že mám málo voľného času momentálne a mala som len jedno mrazené pyré, upiekla som bábovku len tak, na skúšku. A, vydarila sa. Dnes bola ešte lepšia ako včera, no ostali už len tri kúsky, pre každého akurát jeden.

4
porcie
15 minút
príprava
33 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu bábovky stačia len vajíčka a jedno 250 gramové gaštanové pyré už rozmrazené. Ja mám maďarské od kamarátky.
  2. Vajíčka rozdelím na žĺtka a bielka.
  3. Žĺtka dobre vymiešam na penu.
  4. K žĺtkovej pene pridám rozmrvené pyré.
  5. Vymiešam do hustej svetlej peny. Komu by bola pena málo sladká, môže pridať trochu cukru práškového. Ja som nedávala a bábovka chutila.
  6. A vymiešavam bielka až mi vznikla hustá pena.
  7. Skúšam tak, že misu prevrátim naspak a ak pena drží, je fajná. Keď vykydne, mám smolu. No tú som doteraz nemala. Našťastie. Teraz si zapnem rúru na 180°C, aby sa vyhriala kým dokončím cesto.
  8. Bielkovú penu ručne so stierkou vmiešam pomaly do gaštanovej peny.
  9. Vymastím Herou a vysypem hrubou múkou bábovkovú formu.
  10. Cesto veľkou lyžicou opatrne vkladám do formy aby som neporušila vymazané maslo s múkou.
  11. Bábovkovú formu s cestom vložím do rúry a po zavretí znížim teplotu na 160°C a nechám piecť 33 minút.
  12. A je upečená. aj špilku som do nej strčila a tá bola čistá. Bábovku nechám 20 - 30 minút chladiť.
  13. Na formu som dala tanier a prevrátila bábovku. Forma išla krásne dole.
  14. Bábovku môžeme pocukrovať, alebo obliať polevou. Ja som urobila čokoládovú. Toto množstvo roztopím v mikrovlnke na 350 W asi 3 minúty. No aj taká punčová by bola k tejto bábovke chutná.
  15. Nedávala som čokoládu na celú bábovku, len som ju tak čiarkovane obliala. A nakoniec posypala troškou kokosu. Má inú chuť ako bežné bábovky pečené s múkou, nie je sladká a po zakusnutí je ako pena.